Nowoczesna stodoła

Miejsce porusza swym pięknem i prostotą. W okolicy pełno jest pokręconych dębów korkowych, dzikich drzew oliwnych, dużych skał pokrytych porostami. Na działce stał mały, kamienny domek, który należał do rodziny właściciela od wielu pokoleń.
Spokój, który emanuje z tego miejsca, przypomina kulturę przodków. Architekci musieli więc zastanowić się jak powiększyć taki budynek, by nie zaburzyć jego dziedzictwa i nie zburzyć atmosfery całego miejsca. Postanowili nie zmieniać istniejącego budynku i przemodelować go jedynie wewnątrz, a jednocześnie stworzyć nową przestrzeń, która spełni wymagania właścicieli. W ten sposób powstał przeszklony most, który został przyczepiony do tylnej części starego budynku. Stary dom nadal „rządzi” na skalistym wzgórzu, a interwencja architektów jest trudna do określenia.
Nowy projekt bawi się swymi ograniczeniami, wchodząc w dialog ze swym naturalnym otoczeniem i kamiennym domem. Dzięki dużym przeszkleniom zmienia się wraz z porami roku, odzwierciedla kamień i zieleń oraz zmieniające się niebo. Wnętrze pełni inną rolę, nie wyznaczając wyraźnych granic między pomieszczeniami i naturalnym otoczeniem, które architekci zaprosili do środka w każdym możliwym miejscu. Sprzyja ciszy i zapomnieniu.
Architekci przyznają, że ten projekt był dla nich wyzwaniem. Nie chodziło tylko o uszanowanie spuścizny przodków i miejsca, ale także o trudny teren, w którym trzeba było budować. Ostatecznie jednak zwyciężyła moc tego co stare. Oryginalny budynek odbija się w szkle, przypominając na każdym kroku o tym co ważne i co powinniśmy pamiętać…

Lokalizacja: Francja
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej

komentarze

zobacz ten wpis na FB