Nowoczesna stodoła

Stary dom w swoim oryginalnym kształcie tworzył poczucie przytulności, ale zupełnie brakowało w nim światła, przestronności i spójnej wizji. Aby to naprawić, architekci stworzyli nowy projekt, który wprowadzał duże przeszklenia w tylnej ścianie domu, otwierając go w ten sposób na widoki na piękny ogród i jednocześnie wprowadzając do wnętrza mnóstwo naturalnego światła. Nowa stolarka zdecydowanie odróżnia się od starej, dzięki zastosowaniu czarnych, prostych ram, eliminując też ewentualną wątpliwość co do tego, które elementy są autentyczne, a które są nowe.
Nowy projekt usunął istniejącą wcześniej antresolę i dostęp do piwnicy na wina, tworząc dużą, otwartą przestrzeń kuchenną wraz z wyspą wykończoną naturalnym kamieniem. Całość idealnie dopasowano do wiejskiego stylu farmy, który zainspirował architektów do wykonania wszystkich blatów roboczych ze stali nierdzewnej, które łatwo utrzymać w czystości. Półki wykonane z naturalnego kamienia mają odpowiednio dobrane oświetlenie, które podkreśla charakter wnętrza. Fronty szafek wykończono okleiną dębową, która tworzy ciepłą atmosferę i nawiązuje do wiejskiego klimatu domu.

Przestrzeń, w której wcześniej znajdowała się kuchnia, teraz została zamieniona na niewielkie biuro z biurkiem, łącząc się z nieformalnym, drugim wejściem do domu, wykorzystywanym wyłącznie przez właścicieli.

Obok nowej jadalni znalazła się całkowicie odnowiona klatka schodowa, a wzdłuż schodów urządzono dużą szafę, której wysokość zmienia się stosownie do schodów, podnosząc się co trzy stopnie. Także tutaj architekci postarali się zachować otwartą przestrzeń, co było jednym z głównych założeń całego projektu, nie zapominając jednak o aspekcie praktycznym miejsca. Otwarte schody pozwalają bez problemu przenosić większe meble na wyższy poziom domu.

W salonie ustawiono dużą szafę pod ścianą, w której znalazło się miejsce na książki i rzeczy prywatne właścicieli. To one zamieniają to miejsce w prawdziwy dom, nadając indywidualny charakter właścicieli całemu pomieszczeniu. Po drugiej stronie salonu architekci zachowali piękny, wyróżniający się kominek. Stare, ciężkie belki zostały wypiaskowane, by podkreślić ich charakter, a reszta drewnianego sufitu została pomalowana na biało, by stworzyć odpowiedni kontrast dla nowych, ciemnych podłóg z polerowanego betonu (z ogrzewaniem podłogowym).

Ze względu na dużą liczbę, drewnianych belek sufitowych, architekci mocno ograniczyli wybór oświetlenia. Nad wyspą zastosowali proste oświetlenie listowe zawieszone pod sufitem, które doświetla blat kuchenny rozporoszonym światłem. Klienci mieli konkretne życzenia co do oświetlenia nad stołem w jadalni – miało być ono na tyle elastyczne, by można je było dostosować do różnych aranżacji stołu i różnej liczby gości. JUMA Architects zaproponowali więc połączenie trzech lamp, które mogą wisieć razem tworząc piękną całość, ale można je też rozsunąć, by oświetlić większą powierzchnię w czasie przyjęcia.

Cały, doskonale przemyślany  projekt oraz subtelne wykorzystanie kolorów i materiałów nadają wnętrzu poczucie większego spokoju i sporo uroku. 

Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej