Nowoczesna stodoła

Młoda rodzina szukająca spokojnego miejsca ucieczki od miejskiego zgiełku znalazła sobie piękną działkę na wsi w północnej części Czech.
Kiedyś to miejsce było częścią większego gospodarstwa, ale w momencie zakupu na działce znajdowały się tylko pozostałości po dużej stodole, która była tak zrujnowana, że pozostały po niej tylko fragmenty kamiennych ścian.

Para zatrudniła architektów ze studia Labor 13, aby zaprojektowali oni wygodną, ale niezwykle prostą chatę, którą będzie można zbudować przy minimalnych kosztach, w oparciu wyłącznie o lokalne materiały i lokalnych rzemieślników.

Firma Labor 13 ulokowała nową konstrukcję w ramach ruin starej stodoły, a jej ściany wykorzystano jako mur częściowo ograniczony ogród i „podwórko”, na którym spokojnie mogą się bawić dzieci. Domek to zwykły prostokąt z płaskim dachem, którego krawędzie ukryte są za ścianami. Wnętrze ma otwarty plan z prostymi wykończeniami oraz podstawową kuchnię z otwartymi półkami.

Wzdłuż jednej ściany salonu umieszczono pięć par drewnianych drzwi, które całkowicie otwierają wnętrze na oświetlone słońcem podwórko. Duże okno po stronie zachodniej i dwa mniejsze okna po stronie północnej wpuszczają do wnętrza odpowiednią ilość światła, kiedy drewniane drzwi zostaną zamknięte.

Zgodnie z życzeniem właścicieli, budynek powstał z lokalnie pozyskanego drewna oraz materiałów pochodzących z odzysku. Ze starej stodoły wykorzystano np. część desek i belek.

Domek nie jest podłączony do sieci energetycznej, ale właściciele planują montaż paneli fotowoltaicznych. Działka ma natomiast swoją studnię i szambo.
 
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej