Nowoczesna stodoła

W pewnym ciasnym miejscu, na pochyłym terenie, gdzie biegnie jedna z najbardziej ruchliwych ulic osiedlowych przedmieścia Ponsonby, które jest częścią nowozelandzkiego Auckland, udało się stworzyć odrobinę magii. Stała tam zrujnowana, licząca 110 lat willa. Przez dwa lata ten stary, zniszczony dom z trzema sypialniami i jedną łazienką przebudowywany był tak, by stał się pięknym, funkcjonalnym, nowoczesnym i zaskakującym domem rodzinnym. Sukces tego projektu oparł się na fundamentach, jakimi były w tym przypadku poczucie spokoju i ucieczka od miejskiego życia, które w tak ruchliwych miejscach bywa męczące, nawet dla tych, którzy je kochają. 
Ulubione miejsce relaksu i ładowania baterii dla całej rodziny to łazienka w stylu spa, która znajduje się na niższym piętrze. Schodząc w dół po delikatnie oświetlonych schodach z poziomu głównego, pierwsze pomieszczenie, do jakiego wschodzimy, to właśnie łazienka, lub raczej pokój kąpielowy. Wysokie okna wprowadzają naturalne ciepło i doświetlają wnętrze, ale wchodząc głębiej pozwalają też zachować prywatność i przytulność tego miejsca. Podgrzewane podłogi z polerowanego betonu zapewniają dodatkowe ciepło i dają poczucie solidności.
Po raz pierwszy w Nowej Zelandii w domu tym zastosowano na ścianach duże panele marmurowe Statuario Fleur, które nadają niezwykłą elegancję w połączeniu z jakością. Betonowe ściany tworzą solidne podstawy pod takie panele i pomagają wyciszyć hałas. Duży rozmiar paneli sprawia wrażenie, że w zasadzie łazienka została wycięta z solidnego kawałka marmuru, a jednocześnie przestrzeń wypełniona jest delikatnie rozproszonym światłem, które daje poczucie intymności, ciepła i luksusu. Za jedną ze ścian ukryte jest podwieszane WC, a wzrok przyciąga wolnostojąca, kamienna wanna w oryginalnym kształcie.
Cała stolarka okienna oraz część elementów mebli podkreśla kolor czarny, który pojawia się również w elementach lustrzanych. Pozwala on przyciągnąć uwagę do konkretnych miejsc w pomieszczeniach. Poczucie prywatności i spokoju dopełnia starannie dobrane oświetlenie.
Choć poszczególne pomieszczenia mogą sprawiać wrażenie, że są tutaj różne światy, harmonijne wykorzystanie materiałów w całej willi tworzy ciągłość i spójność. Minimalistyczne podejście do powierzchni i stolarki ogranicza niepotrzebną stymulację wizualną, pozwalając uspokoić nie tylko wzrok, ale i myśli…

Lokalizacja: Auckland, Nowa Zelandia
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej

architekci

komentarze

zobacz ten wpis na FB