Nowoczesna stodoła

Pierwotny budynek z roku 1987 razem z przylegającymi biurami służył jako warsztat ślusarski dla LPG Gerswalde. Nowy inwestor postanowił zrekonstruować cały obiekt. Na zewnątrz pozostał zupełnie taki sam, mimo to trudno poznać, że to ten sam budynek. 
Budynek otrzymał nową okładzinę z blachy falistej. Pomiędzy ścianą a dachem jest ona zaokrąglona i ciągnie się delikatnie przez całą konstrukcję. Trzy połączone ze sobą budynki mają różne zastosowanie, a ich podział dyspozycyjny odpowiada rozłożeniu masy: W najniższej i najwęższej części jest mieszkanie, środkowa część służy jako warsztat, natomiast najwyższa z trzech części z dużą bramą wykorzystywana jest do celów handlowych i jednocześnie jako magazyn.
Wejście do mieszkania jest schowane po stronie zawietrznej, za werandą z drewnianych desek. Bramy do większych budynków zasłonięto w ten sam sposób, dzięki czemu kompozycja nie została w żaden sposób naruszona. Ściana szczytowa obłożona jest drewnem modrzewiowym.
Konstrukcja nośna dachu w budynku najwyższym była w złym stanie, zatem musiała być zastąpiona nową drewnianą konstrukcją, elegancką i nie masywną, piękną w detalach i wykonaniu technicznym. Drugie piętro znajduje się tylko w jednej części skrzydła. Warsztat stolarski mieszczący się w budynku rozpoczął swą działalność już w trakcie budowy, gdy uczestniczył w wytwarzaniu drewnianych  konstrukcji, okładziny ściany szczytowej oraz wnętrza.
Ogólny wygląd wszystkich trzech obiektów jest pełen wdzięku, sprawiają one wrażenie lekkich i przestronnych. W tym samym duchu rozwiązane zostały także wnętrza, które mają charakter minimalistyczny. We wnętrzu pomieszczenia mieszkalnego dominuje duże okno.

Lokalizacja: Niemcy
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej

zdjęcia

Thomas Heimann

komentarze

zobacz ten wpis na FB