Nowoczesna stodoła

Projekt polegał na renowacji starej stodoły ze stajnią i warsztatem, położonej na pięknie usytuowanej działce w kantonie Valais w Szwajcarii.
Stary budynek charakteryzowały wyraźne, poziome linie i osadzenie w naturalnym zboczu.  Jego dolną część stanowiła murowana podstawa, która dawała oparcie drugiej części drewnianej.
W ramach prac renowacyjnych stworzono pustą przestrzeń między częścią murowaną i drewnianą, przesuwając tę ostatnią w kierunku krawędzi zewnętrznych budynku. Architekci zdecydowali się na taki zabieg m.in. po to, by zredukować liczbę dodatkowych otworów w ścianach zewnętrznych.
Podwójna wysokość nowej przestrzeni łączy się z antresolą i pozwala stworzyć silne relacje z zewnętrzną częścią domu. Efekt ten wzmacniają dodatkowo duże szyby, które biegną od podłogi aż po sufit. Szklane drzwi można w pełni otworzyć, dzięki czemu wnętrze staje się częścią swego otoczenia.
W nowej, drewnianej części domu urządzono salon, a w bardziej zamkniętych miejscach budynku, czyli na jego dolnym poziomie, urządzono sypialnię i łazienkę, czyli przestrzenie wymagające większej prywatności. Antresola, znajdująca się w części najwyższej, tworzy dodatkową sypialnię.
 
Lokalizacja: Szwajcaria
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej

komentarze

zobacz ten wpis na FB