Nowoczesna stodoła

Ten kamienny budynek gospodarczy w Belgii został zamieniony w maleńki domek z przybudówką ze stali i szkła.
Właściciele poprosili firmę Atelier d’Architecture Bruno Erpicum & Partners, by przekształciła to miejsce w przestrzeń do życia, która jednak od początku wydawała się być zbyt mała, by spełnić wszystkie wymagania.

Poprzednia dobudówka do oryginalnego budynku powstała z cegieł, ale tym razem architekci chcieli, by nowa konstrukcja odróżniała się wykorzystanymi materiałami. Dla kontrastu z solidnym wyglądem wcześniejszych prac, nowy pawilon stworzony ze szkła i stali wydaje się być wręcz delikatny. Aby zintegrować stare i nowe elementy domu, stalowy dach pawilonu przedłużono do wnętrza, tworząc z niego podłogę strychu.

Motywem przewodnim tego projektu stały się stal i metal, które wykorzystano w różnych miejscach domu, np. w przypadku schodów, czy łazienki, a nawet jako zagłówek przy łóżku.
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej