Nowoczesna stodoła

Babcia Pad została zamówiona, gdy rodzina walczyła o mieszkanie dla swojej starzejącej się babci. Klienci nie mogli sobie pozwolić na przeprowadzkę do większego domu na konkurencyjnym rynku mieszkaniowym w Seattle , więc konwersja stanowiła opłacalną alternatywę.
„Dodatek mieszkaniowy został zbudowany, aby zapewnić starzejącemu się członkowi rodziny bezpieczny i dobrze zaprojektowany dom, zapewnić opiekę nad dziećmi rosnącej rodzinie oraz zachować prywatność dla wszystkich zaangażowanych osób” - powiedział studio architektury Best Practice , firma z Seattle założona w 2011 roku.
 
Kompaktowa czarna kabina składa się z dwóch lekko odsuniętych dwuspadowych form. Jeden podąża za pierwotnym profilem garażu, a drugi to nowa konstrukcja umieszczona w sąsiedztwie.
 
Wnętrze obejmuje 53 metry kwadratowe powierzchni mieszkalnej. Ze względu na ograniczoną mobilność klienta firma Best Practice zdecydowała się rozdzielić mieszkanie na jednym poziomie z antresolą do przechowywania.
 
Mały aneks kuchenny i stół jadalny znajdują się z przodu garażu, w którym kiedyś były drzwi. Oprócz dodania kilku okien do przestrzeni o podwójnej wysokości, w Best Practice zastosowano również jasną sklejkę do wykończenia wnętrz.
 
„Starannie umieszczone okna i świetliki zapewniają dużo światła dziennego. Krokwie pozostawiono odsłonięte w suficie”, powiedział studio w opisie projektu.
Oryginalna konstrukcja zawiera aneks kuchenny, salon i wejście do domu. Strefy prywatne, takie jak łóżko, łazienka i komoda, znajdują się z tyłu, w ramach nowego dodatku.
Łazienka jest jedyną zamkniętą przestrzenią w domu i ma nad nią strych. Ze względu na zmianę nachylenia terenu, obszar ten jest również bezpośrednio dostępny z zewnątrz.
 
Najlepsze praktyki uwzględniły zarówno bezpośrednie wykorzystanie powierzchni, jak i długoterminowe wykorzystanie przez klienta, w tym biuro domowe, kwatery gościnne, a nawet miejsce, w którym obecni właściciele domów mogą przejść na emeryturę za kilka lat.
 
„Przestrzeń poddasza nad łazienką (dostępna po drabinie) będzie na razie używana jako schowek, ale w przyszłości można ją łatwo przekształcić w biuro lub sypialnię” - wyjaśniają najlepsze praktyki.
„Rozważyli także przyszłe wykorzystanie powierzchni jako możliwego wynajmu, studia, biura lub innych projektów generujących dochód dla rodziny” - dodaje studio.
Mała kabina była obłożona czarnymi drewnianymi deskami ustawionymi pionowo i pasującymi gontami do dachu. Jasnoróżowe drzwi przedniego wejścia nadają odrobinę koloru ciemnemu wyglądowi zewnętrznemu.
 
Podobne projekty obejmują dom Reigo i Bauera w Toronto , który właściciele zbudowali dla siebie na części swojej poprzedniej nieruchomości, a także wolnostojący, gontowy dom dla domu z aleją w Vancouver . Również w Kanadzie Williamson Williamson zbudował dom dla dwóch pokoleń tej samej rodziny , zapewniając aneks dla starszych rodziców.

Lokalizacja: USA
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej