Nowoczesna stodoła

Po trzęsieniu ziemi, do którego doszło 27 lutego 2010 roku, silos stał się nieużyteczny i musiał być zamknięty, ponieważ stwarzał zagrożenie.
Kształt silosu to powtarzający się element w chilijskim krajobrazie, więc ten konkretny silos ma ważne znaczenie symboliczne dla społeczności Totihue. Z tego powodu architekt Gonzalo Mardones Viviani, współpracując przy tym projekcie z Fundación AIS Chile oraz mieszkańcami wioski, w ramach swojego projektu próbował ocalić starą konstrukcję, uzupełniając ją jednocześnie o kolejny, nowy element budynku w stylu tradycyjnej stodoły z dwuspadowym dachem. Nowa część kościoła służy jako nowa kaplica, a odnowiony silos pełni różne funkcje – od zgromadzeń pogrzebowych po spotkania okolicznościowe całej społeczności.
Silos, który ma średnicę 10,5 m u podstawy i taką samą wysokość, miał wpływ na rozmiar nowej kaplicy, która jest kwadratem o długości boków właśnie 10,5 m. Obok niej znajdują się pomieszczenia dodatkowe, w tym prezbiterium. Wysokość nowej kaplicy to 7 m, dzięki czemu stary silos pozostaje dominującym elementem nowego kościoła.
Jedną z inspiracji dla tego projektu był też rysunek chłopca z Totihue o imieniu Rafaelito. Chłopiec narysował podobny budynek, odpowiadając na apel miejscowego księdza, by dzieci przedstawiły swój wymarzony kościół.
Stary silos, którego konstrukcja została w ramach projektu odnowiona, został też pokryty od zewnątrz białą blachą, zachowując jednak oryginalny kolor i wygląd. Nowy element kościoła został obudowany tym samym rodzajem blachy, ale ma ona kolor ciemno szary, aby nie konkurowała wizualnie z wcześniej istniejącym silosem.
Wnętrze kościoła zostało wykonane z jasnych desek sosnowych o równej szerokości, a materiały zostały podarowane przez mieszkańców Totihue.
Do wnętrza silosu wpuszczono naturalne światło tworząc dwanaście niskich, małych okien. W samej kaplicy nad ołtarzem pojawia się natomiast duże okno, które mocno doświetla pomieszczenie, a w tle pozwala widzieć stojący niedaleko silos. Poza tym w ścianach bocznych umieszczono jeszcze 14 niewielkich okien.
Zadaszone przestrzenie zewnętrzne tworzą przyjemne, dobrze wentylowane powierzchnie, m.in., dzięki zastosowaniu perforowanej blachy. Taki sam materiał został też zastosowany na wolnostojącej dzwonnicy, która ma wysokości 7 metrów, czyli tyle samo co nowa część kościoła. 

Lokalizacja: Chile
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej