Nowoczesna stodoła

Ta rezydencja w stylu loftu została stworzona w skorupie starego, zniszczonego warsztatu z widokiem na uroczy, brukowany dziedziniec, znajdujący się w jednej z paryskich dzielnic.
Biuro NZI Architectes zaplanowało transformację tego miejsca, maksymalnie optymalizując całą przestrzeń warsztatu, który liczy 50 m2.

Architekci wykorzystali istniejącą już wcześniej różnicę w poziomie podłogi, aby oddzielić w ten sposób kuchnię i jadalnię od części salonu. Krawędź uniesionej podłogi salonu ma idealną wysokość, by mogła służyć jednocześnie jako ławka przy stole. Biała farba na ścianach i suficie rozjaśniła całą przestrzeń, tworząc idealną równowagę z kamiennymi ścianami budynku, które zostały odsłonięte w kuchni i jadalni. Stworzyło to przyjemne połączenie surowości i przytulności oraz rustykalności z nowoczesnością.

Kompaktowa kuchnia ma oryginalną, wysuwaną ladę, która może służyć jako dodatkowa przestrzeń robocza lub może być idealnym miejscem na nieformalny, szybki posiłek. Łazienka i szafy zostały ulokowane w istniejącej już wcześniej przybudówce na końcu warsztatu.

Wykorzystując sufit na wysokości 5 m nad kuchnią i jadalnią, architekci stworzyli nową przestrzeń na górze, gdzie znalazła się sypialnia. Aby zachować we wnętrzu wrażenie przestronności i otwartości, antresola nie została zabudowana tradycyjnie, ale została oddzielona szybami. Szklana ściana jest też izolacją akustyczną, która przydaje się w określonych sytuacjach. W małych domach problem hałasu jest zwykle dość poważny, zwłaszcza w przypadku wykorzystania twardych materiałów, jak beton, z którego tu wykonano podłogi. Szklana przegroda może być więc dobrym rozwiązaniem, jeśli w mieszkaniu mieszka więcej niż jedna osoba.
 
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej