Nowoczesna stodoła

Architekci Silja i Malte Timm, właściciele firmy TIMMTIMM, zrealizowali swoją wizję nowoczesnej przestrzeni mieszkalnej w swoim domu rodzinnym znajdującym się w Niemczech. Tak właśnie powstała „Willa Husum”.

Husum to niewielkie miasto leżące na wybrzeżu Morza Północnego, blisko granicy z Danią. W pobliżu starego Zamku Husum, który w XVIII i XIX w. służył duńskiej rodzinie królewskiej, powstała piękna STODOŁA z nowoczesnym wnętrzem, podłogami z drewna daglezji oraz robionymi na wymiar meblami. Ten dom to dzieło pary projektantów i architektów, którzy zawodowo funkcjonują jako studio TIMMTIMM.

Silja Timm i  jej mąż Malte Timm, tworząc ten projekt, zrealizowali swój własny pomysł na nowoczesną przestrzeń, w której zamieszkali wraz ze swoją kilkuletnią córką. Para marzyła o tym, by zbudować dom w zabytkowym centrum miasta Husum, ale zachowując nowoczesne wnętrze. Z pewnością łatwiej taki projekt realizowałoby się na nowopowstających przedmieściach w rejonie miasteczka, ale para zakochała się w starej okolicy i jej uroku.
Praca nad tym projektem nie była łatwa. Na etapie rysunku para próbowała pracować z różnymi kształtami, ale ostatecznie zdecydowała się powrócić do klasycznego kształtu budynku, nadając mu jednak bardziej nowoczesne cechy. W ten sposób powstała STODOŁA, która spełnia marzenia, ale pewnie osadza się w swoim zabytkowym i mocno klasycznym sąsiedztwie.

Budynek wykorzystuje klasyczne materiały, które są powszechne w tym rejonie. Od zewnątrz ściany wykończono okładziną z naturalnego kamienia, a w środku zachowano wysokie sufity, dzięki czemu wnętrze wydaje się być jeszcze bardziej przestronne, lekkie i jasne.

Para samodzielnie stworzyła ławkę i stół w jadalni, planując tę przestrzeń jako przyszłe miejsce wspólnych spotkań, gdzie będzie gromadzić się rodzina i przyjaciele. Swoje ulubione deski z drewna daglezji właściciele zastosowali w wielu miejscach na podłogach, zachowując w ten sposób wrażenie ciągłości i powtarzalności w całym domu. Pojawiają się one w salonie, jak również na piętrze i we wszystkich sypialniach. To właśnie te jasne deski były pierwszym pomysłem pary na ich wnętrza i stały się integralną cechą całej wizji ich rodzinnego domu.

Lokalizacja: Husum, Niemcy
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej