Nowoczesna stodoła

“Miejsce to przestrzeń o wyróżniającym ją charakterze” – tak pisze Norberg-Schulz w swym sławnym dziele zatytułowanym „Genius Loci: Towards a Phenomenology of Architecture”.
Według niego, misją architektury jest przeszukiwanie naturalnych i stworzonych przez człowieka cech naszego otoczenia, aby w ten sposób odnaleźć wizualne wzorce, które można wykorzystać w projekcie architektonicznym. Takie założenie przyświeca też pracy firmy Govaert & Vanhoutte Architects, która stworzyła ten budynek.

Miejsca zabytkowe, takie jak forteca Hazergras w Belgii, charakteryzuje kilka wartości o znaczeniu historycznym. To właśnie one tworzą DNA danego miejsca lub budynku, które należy nie tylko uszanować, ale też podkreślić w sposób, który pozwoli na nowy, pozytywny rozwój.

W przypadku tych zabudowań i zamiany ich w prywatny dom, Govaert & Vanhoutte ostrożnie usunęli ślady historii, które były bezwartościowe, aby w ten sposób skupić uwagę na wartościowych zabudowaniach historycznych. Z wielką dbałością rozrysowali też  plan rozbudowy, który pozwolił stworzyć w tym miejscu wygodny, nowoczesny dom rodzinny.

Jedno skrzydło budynku na planie litery „U” zostało wyciągnięte w kierunku północnym i zawiera ono przestrzenie biurowe. Odpowiednio dobrano też materiały, zachowując nawet wzór starych murów fortu z niewielkimi otworami strzelniczymi. Podział wstawionych okien podkreśla zróżnicowanie w ścianie, które widocznie jest między czerwoną, a żółtą cegłą. Eleganckie, metalowe ramy okien łączą wizualnie fragmenty budynku wykonane z drewna i cegły.

Między powiększoną stodołą a przebudowanym domem powstało nowe, podziemne przejście. Dawna stodoła ma zachowane odpowiednie proporcje podziału przestrzeni i charakteryzuje ją podobny dobór materiałów. Wewnętrzny basen oraz kuchnia dla gości są zamknięte w ścianach ze szkła, cegły i drewna. Przesuwne elementy elewacji pozwalają całkowicie zamknąć kompleks gościnny, wzorując się na okiennicach starej stodoły.

Atmosferę poszanowania historii wprowadzają w tym miejscu nie tylko odnowione z ogromną dbałością zabudowania rolnicze i stara stodoła, ale też podkreślenie różnych reliktów historii, jakie można znaleźć na tej działce. Funkcje militarne fortecy podkreśla sztuczne oświetlenie ustawione wokół czterech, prawie identycznych betonowo-ceglastych bunkrów z czasów II wojny światowej.

Dzięki tak dużej dbałości o stare zabudowania i ich otoczenie, architekci  Govaert & Vanhoutte zdołali nie tylko ożywić charakter tego miejsca, ale też nadali mu godność i dostojność, które idealnie odzwierciedlają „Genius Loci” tego miejsca.

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook

Architekt i zdjęcia: Govaert & Vanhoutte architects





Tekst: nowoczesna STODOŁA





 
więcej