Restauracja pod wodą by Snohetta in Norwegia

Restauracja pod wodą

Restauracja pod wodą zlokalizowana jest w najbardziej wysuniętym na południe punkcie norweskiego wybrzeża, gdzie spotykają się sztormy morskie z północy i południa. Gatunki morskie rozwijają się tutaj zarówno w wodach słonawych, jak i słodkich, tworząc naturalną obfitość i bioróżnorodności na tym obszarze. Zaprojektowana przez Snøhetta restauracja działa również jako centrum badań życia morskiego, oddając hołd dzikiej faunie morskiej i skalistemu wybrzeżu południowego krańca Norwegii.

Trudne warunki

Lindesnes słynie z intensywnych warunków pogodowych, zazwyczaj zmieniających się kilka razy dziennie ze spokojnych na burzliwe. Po przybyciu na miejsce, wrażenia odwiedzających dotyczące ciężkich warunków, szybko rozpływają się, gdy są wprowadzani do wyciszonego, wyłożonego dębem foyer. Tutaj szorstkie, drewniane wykończenia i słodki zapach drewna przechodzą w eleganckie, dębowe schody. Ciemne, surowe stalowe balustrady z mosiężnymi poręczami rurowymi prowadzą w dół do bardziej przyjaznego wnętrza, gdy powierzchnia sufitu zmienia się z dębu w tkaninę. Ciepła, przyjazna atmosfera wewnątrz restauracji wzbudza poczucie podziwu i tajemniczości.

Jako metafora podróży schodzenia, kolor obitego tkaniną wnętrza staje się ciemniejszy i bardziej intensywny, im głębiej schodzi się pod wodę. Wykonane na zamówienie tkaniny naciągnięte na niestandardowe panele akustyczne nawiązują do kolorów zachodu słońca wpadającego do oceanu. Przy wejściu neutralny kolor sufitu przechodzi w róż o zachodzie słońca, intensywny koral, morską zieleń, a na koniec przechodzi w ciemnogranatowy błękit, gdy wchodzi się do jadalni. Subtelna elegancja drobno tkanych paneli sufitowych nadaje budynkowi spokojną atmosferę.

Z widokiem na morze

Na poziomie antresoli i baru, gdzie budynek styka się z morzem, w boku budynku wycięte jest pionowe okno, rozciągające się od poziomu morza do dna morskiego. Okno ukazuje zbieżność morza i powietrza, a lotna linia wodna tańczy do intensywności wiatru. Na dnie morza, w 40-osobowej jadalni, znajduje się panoramiczne oko budynku. Poziome okno o szerokości jedenastu metrów i wysokości 3,4 metra zapewnia wizualną bramę do morza i łączy gości z dziką przyrodą na zewnątrz. Widok z okna będzie ewoluował stopniowo w ciągu dnia i pór roku. Kolor wody zmienia się z szafirowego błękitu w mroźny zimowy dzień do szmaragdowej zieleni w sezonie letnim, gdy wkraczają glony.

Zaawansowany system oświetlenia starannie minimalizuje odbicia panoramicznego okna i maksymalizuje widok na morskie życie na zewnątrz restauracji. Na panelach sufitowych zainstalowano 380 lamp LED, które oświetlają jadalnię subtelnym, ale punktowym światłem. Światło można łatwo dostosować do różnych warunków oświetleniowych wewnątrz i na zewnątrz budynku. Dno morskie na zewnątrz oświetlono sztucznym światłem w porach nocnych, aby przyciągnąć ryby.

Ważnym celem przy wyborze materiałów było zróżnicowanie rodzajów materiałów i wykończeń w zależności od ich zastosowania i rozmieszczenia w restauracji. Bardziej szorstkie wykończenia z drewna charakteryzują strefę wejściową i tył domu, ewoluując w coraz bardziej wyrafinowane wykończenia, gdy zbliżamy się do serca budynku; jadalnia. W ścisłej współpracy z Hamranem, lokalnym warsztatem stolarskim, który od 1930 roku kultywuje swoje renomowane rzemiosło, ściany, dach i podłoga są pokryte lokalnie zbieranym norweskim dębem.

Restauracja pod wodą zbudowana została na barce w postaci betonowej powłoki rurowej. Okna zamontowane przed zanurzeniem. Podczas zanurzenia konstrukcja sama unosiła się na wodzie i delikatnie przeniesiono ją na miejsce docelowe przez osobny dźwig i holowniki. Po zanurzeniu zakończono prace konstrukcyjne, a budynek przykręcono do betonowej płyty zakotwiczonej w podłożu skalnym pod dnem morskim. Aby zapewnić prawidłowe połączenie ze śrubami na płycie betonowej, ekipa budowlana wypełniła konstrukcję wodą w celu jej zatopienia. Po upewnieniu się, że wszystkie śruby całkowicie dokręcono, wodę spuszczono, umożliwiając rozpoczęcie prac wewnętrznych.

Lokalizacja: Norwegia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne