Nowoczesna stodoła

Na lokalnej działce budowlanej z projektu Ruimte-voor-Ruimte w miejscowości Sterksel, Brabancja-Północna, biuro architektoniczne ARCHES architecten BNA stworzyło ciekawy projekt.
Życzeniem zleceniodawców była „superwąska” willa, która powinna jednocześnie spełniać surowe wymogi planu zagospodarowania przestrzennego terenu.
Dodatkową osobliwością tego planu był fakt, iż zleceniodawcy chcieli zbudować willę własnoręcznie, co musiało znaleźć odwzorowanie w projekcie technicznym budynku. Na podstawie tego zestawu życzeń, wymagań i ograniczeń powstała współczesna wersja „chłopskiej chaty”. Dom został obudowany łuską trzciny, zachowując funkcję wolnostojącego bloku mieszkalnego. Poprzez taki wybór budowy, powstały budynek cechuje lekkość i przejrzystość. Pomimo położenia od północnej strony, słońce wnika głęboko do wnętrza willi.

Lokalizacja: Sterksel, Holandia
Tekst: nowoczesna STODOŁA
 
więcej