Riverwalk House

„Riverwalk house” to niedrogi, oryginalny dom, który stoi w nabrzeżnym miasteczku Australii, Barwon Heads, zaledwie 100 m od rzeki Barwon. To przestronne miejsce do mieszkania z dużym ogrodem i otwartą przestrzenią dla aktywnej rodziny. 

Jakie były najważniejsze wyzwania?
Działka opadała w jednym kierunku, więc początkowo planowano bardzo długie podpory, ale ostatecznie mocno je ograniczono, aby nie zdominować sąsiedniej działki. Sporym wyzwaniem był też sam budżet, ale ten problem pomogła rozwiązać w pewnym stopniu firma budowlana, która wkroczyła do akcji już na fazie projektowania, co pozwolił na rozsądny wybór materiałów i obcięcie kosztów jeszcze przed rozpoczęciem samej budowy.
Pewnym problemem było też zagrożenie pożarami, które choć niskie, narzucało pewne wymogi budowlane. Udało się im sprostać stosując odpowiednie materiały elewacyjne oraz okna.
Jakie były oczekiwania?
Klienci chcieli mieć niskobudżetowy dom dopracowany przez architektów, który stanąć miał na niewielkiej działce o powierzchni 500 m2. Jednym z istotniejszych założeń była potrzeba przestronności odczuwalna zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz domu. Klienci nie chcieli jednak organizacji przestrzeni dziennych na całkowicie otwartym planie. Zamiast tego chcieli oddzielić kuchnię/jadalnię od salonu, zachowując jednak wrażenie, że są one wizualnie połączone. Udało się to osiągnąć dzięki zastosowaniu szkła i wstawieniu dużych okien między dwa pawilony.
Kuchnia od strony ulicy łączy dom z lokalną społecznością, a przechodzących mieszkańców można powitać z domu machając ręką, nie tracąc przy tym swojej prywatności.
Wiata samochodowa po jednej stronie jest dobrym miejscem do przechowywania zabawek i rowerów, zamykając przy tym przestrzeń podwórza i ogrodu, dając poczucie otwartego, ale bezpiecznego miejsca do dziecięcych zabawy.
Dlaczego projekt jest wyjątkowy?
Projekt obejmuje dwa różne budynki – pawilony, które łączy zastosowanie szkła. Okna na całą wysokość oraz dwuspadowy dach pozwalają wpuścić do wnętrza mnóstwo naturalnego światła, tworząc niezwykle przyjazną atmosferę, w której dobrze się mieszka i pracuje.
Pawilon z przodu obity  jest lokalnie pozyskiwanym drewnem eukaliptusowym, a pawilon z tyłu w kształcie litery „L” ma elewację barwioną na czarno, aby wizualnie jeszcze bardziej cofnąć tę konstrukcję, wysuwając na pierwszy plan drewno eukaliptusowe.
 
Lokalizacja: Barwon Heads, Australia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej
Opublikowano 2017.05.1
zdjęcia: Nikole Ramsay

Zobacz podobne