Rodzinny dom w Pilźnie

Rodzinny dom w Pilźnie zachwyca prostotą i funkcjonalnością

Działka, położona na południowo-wschodnim krańcu miasta, ma nieregularny kształt z podłużną osią biegnącą z północy na południe. Centralnym motywem ogrodu jest dojrzałe drzewo orzechowe. Sąsiednia zabudowa składa się z parterowych lub dwukondygnacyjnych domów jednorodzinnych z dwuspadowym dachem.

Czysty prostokątny rzut domu przylega do ulicy krótszym bokiem północnym. Fasada północna zachowała rzut przyziemia pierwotnego budynku, który znajdował się tu w przeszłości. Oś podłużna nowego domu zwrócona jest w stronę drzewa orzechowego i siedliska.

Rodzinny dom w Pilźnie od strony zachodniej i południowej otwarto na ogród. Po tej stronie rozmieszczono także duże otwory okienne pozwalające na maksymalne połączenie wnętrza domu z ogrodem. Stronę zachodnią wyposażono w drewnianą pergolę zapewniającą ochronę przed słońcem.

Budynek jest funkcjonalnie podzielony na dwie podstawowe jednostki. Pierwsza jednostka pełni funkcję mieszkalną. Główne wejście znajduje się po wschodniej stronie domu na parterze. W projekcie przedpokój połączono z salonem oraz otwartą kuchnią i jadalnią. Przestrzeń nad salonem otwarto aż po sklepienie. Na piętrze mieści się sypialnia z prywatną garderobą i łazienką, a także pokoje dziecięce, łazienka i oranżeria.

Druga jednostka to gabinet weterynaryjny, który ze względu na łatwy dostęp dla klientów zlokalizowano na parterze w północnej części domu. W pobliżu znajdują się cztery miejsca parkingowe, obsługujące klientów gabinetu. W skład kliniki weterynaryjnej wchodzi poczekalnia dla odwiedzających, dwa gabinety, sala operacyjna, a także pomieszczenie z urządzeniami analitycznymi, salon i toaleta.

Elewację zewnętrzną pokryto cegłą, której surowy charakter kontrastuje z dużymi przeszkleniami. Ogrodzenie wykonano z tego samego drewna, które wykorzystano do zbudowania pergoli. Całość pięknie się ze sobą zgrywa i z zewnątrz wyglądem przywołuje tradycyjne wiejskie zabudowania sprzed lat.

Lokalizacja: Pilzno, Czechy
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne