Renowacja mediolańskiego laboratorium na rodzinny loft by Tomoarchitects in Mediolan

Renowacja mediolańskiego laboratorium na rodzinny loft

Celem tej renowacji i przekształcenia starego laboratorium na cele mieszkalne w sercu Mediolanu, było przywrócenie do życia pierwotnej struktury domu i próba utrzymania go w oryginalnym stylu. Cała przestrzeń, ściany i sufit były przez ostatnie dziesięciolecia pokryte była tynkiem, więc wyzwaniem był praca polegająca na odrestaurowaniu cegieł i drewnianego sufitu, który z czasem mocno się zniszczył. Do tej złożonej renowacji dodano prace wykopaliskowe na parterze i sonifikację.

Zaczynając od surowych, współczesnych i zrównoważonych materiałów wysokiej jakości, takich jak beton, drewno, stal, żelazo, szkło i skóra, dodaliśmy oryginalną strukturę z XVIII wieku. Projekt zajmuje ponad 300 m2 na parterze i 100 m2 na antresoli, gdzie otwarte, ale odseparowane przestrzenie tworzą idealną równowagę między efektem stenograficznym a funkcjonalnością.

Oryginalne ceglane łuki wyrażają otoczenie poprzez szereg ukośnych perspektyw wizualnych. Umożliwiają one jednocześnie pełny widok na przestrzeń, zachowując prywatność tam, gdzie jest to konieczne.

Układ jest wyraźnie zorganizowany, aby oddzielić obszary dzienne i nocne, takie jak np. kuchnia.

Loft rozwija się na dwóch poziomach bezpośrednio połączonych ze sobą poprzez centralny rdzeń domu ze schodami ze stali nierdzewnej i dębu, umieszczonymi w okrągłej betonowej konstrukcji. To wokół tego śliskiego, solidnego bębna ma miejsce cała cyrkulacja.

Wysokiej jakości kunszt i technologia łączą się, tworząc bardzo atrakcyjną i wydajną przestrzeń.

Z całą drobiazgową dbałością o szczegóły, kształty i rozwiązania, wszystkie krawędzie zaokrąglono tam, gdzie to możliwe. W tym jedna z odlanych betonowych ścian, aby zapewnić płynność wszystkim ruchom, dotyku i oku.

Lokalizacja: Mediolan, Włochy
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne