Ross Farm Studio Moore

Ross Farm – surowa eksperymentalność

Jako ćwiczenie w ponownym wykorzystaniu i zmianie przeznaczenia, Ross Farm jest kolektywem domostw, które zostały wyczarowane jako ewolucja ich wcześniejszych znamion rolniczych. Andrea Moore ze Studio Moore wraz ze swoim ojcem stworzyła wyjątkowy projekt zakwaterowania, który z wyczuciem reaguje na kontekst, wyrażony przez surową materialność.

Unikalna osobowość Ross Farm

Ross Farm ponownie interpretuje przeznaczenie serii nieużywanych struktur rolniczych, z których każda ma własne unikalne, identyfikowalne osobowości. Lokalizacja to wyjątkowo wyselekcjonowane miejsce w południowo-wschodniej Wiktorii. Zagnieżdżone w wiejskiej okolicy Meeniyan przestrzenie nazwano Chatą, STODOŁĄ i Mleczarnią. Jako okazję do prototypowania pomysłów, przestrzenie usiano architektonicznymi ideami Studio Moore. Następnie Ross Farm wzniesiono przez ojca głównej architektki – Lindsay Moore’a – oraz zespół lokalnych budowniczych i rzemieślników. Ponieważ każdy nieużywany budynek na terenach wiejskich otrzymywał nowe życie, przekształcano je w oddzielne typy mieszkalne. Umożliwiło to różnym grupom i osobom dzielenie przestrzeni jako ucieczki. Rzucając wyzwanie typowemu podejściu, cel stanowiło stworzenie miejsca zanurzającego gościa w swoim otoczeniu i kontekście. Ponadto miejsca czerpiącego z historycznego wykorzystania tego miejsca jako działającej farmy mlecznej.

Lokalizacja i rzemiosło

Oddalenie sprawia, że ​​Ross Farm ma naturalną skłonność do rewitalizacji. Oderwanie od miasta tworzy schronienie oferujące przestrzeń do refleksyjnej kontemplacji. Czerpiąc wpływ z początków lokalizacji, projekt wykorzystuje surową materialność. Celowo położono nacisk na rzemiosło i rękodzieło, jednocześnie oferując interpretacje tego, co znane. Większość elementów, od mebli po stolarkę, umywalki, oprawy oświetleniowe, armaturę i niestandardową wannę, stworzono na nowo. Nowe elementy jednak odzwierciedlają podobny uspokajający nastrój. Nacisk położono na wykorzystanie naturalnych i lokalnych materiałów oraz stosowanie ich w stanie surowym lub w inny sposób niż konwencjonalnie zamierzony. Rezultat łączy Chatę, STODOŁĘ i Mleczarnię podobnym językiem, oferując niewielkie różnice, a w konsekwencji – wymienne doświadczenia.

Chata, STODOŁA i Mleczarnia

Chata stanowi pierwszą z zaprojektowanych przestrzeni, zmieniając wnętrze i ustanawiając wejście umożliwiające optymalizację połączenia między wnętrzem a zewnętrzem. Posiadanie wyraźnego połączenia z krajobrazem stanowiło priorytet projektu. STODOŁA zachowuje pierwotny ślad istniejącej konstrukcji. Przebudowano ją jednak w celu dostosowania do wymaganych przepisów. Podniesiony dach umożliwia wstawienie antresoli, co skutkuje poddaszem o podwójnej wysokości. Przy odbudowie konstrukcji wykorzystano istniejącą zewnętrzną elewację, aby zachować element historii i autentyczność oryginalnego budynku. Z kolei Mleczarnia „widzi pozostałe rodzeństwo ustawione w przestrzeni komunikacyjnej w kształcie litery L”. Ta najnowsza iteracja przybiera ciemniejszą i bardziej nastrojową paletę – z japońskimi wpływami i ciemniejszymi odcieniami drewna.

Ross Farm pięknie przedłuża znaczenie swojego poprzedniego życia jako budynków rolniczych, oferując wyjątkową serię pomieszczeń mieszkalnych. Ten zabieg docenia starannie wykonane elementy specjalnie dla tej lokalizacji. Studio Moore łączy w sobie poczucie ciekawości z pomysłowością, aby połączyć przeszłość miejsca, jego dziedzictwo i obecną formę jako przyjazne, wyjątkowe miejsce.

Lokalizacja: Meeniyan, Australia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne