Rozbudowa o materiały, które starzeją się z wdziękiem by Oliver Leech Architects

Rozbudowa o materiały, które starzeją się z wdziękiem

Lokalne studio Oliver Leech Architects i projektantka wnętrz Juliet O’Carroll użyli palety jasnoróżowych kolorów i materiałów do rozbudowy i remontu wiktoriańskiego domu w Londynie.

Projekt o nazwie Pink House przekształca mieszkanie z pięcioma sypialniami w „prywatną oazę miasta”, ożywioną wspomnieniami ulubionych wakacji klienta w Prowansji, Maroku i Nowym Jorku.

Oliver Leech Architects wprowadzili parę ceglanych przedłużeń z boku i z tyłu parteru. Stworzyli dzięki temu dużą przestrzeń mieszkalną, jadalną i kuchenną z widokiem na ogród i dwa ogrodzone dziedzińce.

Powyżej cztery sypialnie podzielono na pierwsze piętro i nową dobudówkę na poddaszu.

Studio wprowadziło również nowy poziom piwnicy, który pokrywa pierwotną powierzchnię domu i tworzy „kryjówkę” z kinem, gabinetem, aneksem kuchennym i przestrzeniami dla gości.

Zarówno istniejące, jak i nowe przestrzenie połączyły naturalne, ziemiste materiały o różowych odcieniach. W tym odsłonięte belki z daglezji, stolarka ze sklejki i odsłonięte tynki.

„Wybraliśmy materiały, które będą patynować i starzeć się z wdziękiem, uosabiając podejście studia do ponadczasowego projektowania” – mówią projektanci.

„Ściany z surowego tynku pokryte szczeliwem, aby zachować oryginalne, różowe wykończenie, zapewniają teksturowane tło, które biegnie przez cały parter”.

Ryflowane drewniane panele na parterze Pink House pozwalają na subtelne odcięcie łazienki dla gości i schowków od głównej jadalni. Kolejne duże drzwi pozwalają na oddzielenie kuchni i baru.

Trzy sypialnie zajmują pierwsze piętro, a poddasze na szczycie domu zawiera dodatkową sypialnię dla gości.

Oliver Leech Architects i projektant wnętrz O’Caroll zaprojektowali te górne przestrzenie, aby odzwierciedlić proste wykończenia i paletę parteru, skontrastowane z głębokimi szmaragdowymi marokańskimi płytkami Zellige w łazienkach.

„Na górze w głównej sypialni, lata tynku i farby zostały starannie usunięte, wypiaskowane i uszczelnione, aby stworzyć sufit w stylu renesansowym, tworząc nowoczesne, stonowane podejście do tradycyjnego angielskiego stylu wnętrz”, powiedział studio.

W projekcie zastosowano zielone płytki, jakie możesz znaleźć na Isante Tiles Studio Płytek. 

Lokalizacja: Londyn, Wielka Brytania
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne