Nowoczesna stodoła

To nowe studio firmy architektonicznej Invisible Studio, które znajduje się w pobliżu Bath w Wielkiej Brytanii. Budynek został wybudowany przez firmę, z pomocą sąsiadów i przyjaciół (których opłacano wg jednakowej stawki) i z wykorzystaniem surowego drewna, które rosło w okolicznych lasach.
Studio mieści się  na dwóch piętrach. To 55 m2 zamkniętej przestrzeni, do której dochodzi się przez mostek biegnący od zbocza. Na górze znajduje się otwarty warsztat, gdzie firma może tworzyć modele swych projektów w różnej skali.
Żadna z osób, które pracowały przy tym projekcie, nie miała wcześniej kontaktu z przemysłem budowlanym. Firma potraktowała to jako ćwiczenie w stworzeniu systemu budynku, który może być zbudowany przez niewykwalifikowanych pracowników, przy minimalnej ilości rysunków, pozwalając na odkrywanie spontanicznych rozwiązań i improwizacje. „Pomyłki” amatorów są widoczne w projekcie, ale celowo nikt nie próbował ich maskować i ukrywać.
Całe drewno zostało ścięte w ciągu 2 dni, na które wypożyczono odpowiednią piłę. Wykorzystano drzewa, które znajdowały się w miejscu, w którym miał stanąć budynek. Taka ilość drewna musiała wystarczyć na wszystko i miała wpływ na projekt końcowy, czego przykładem jest fakt, że nie wystarczyło materiału na obicie całego studia.
Fundamenty budynku były mieszane ręcznie i zostały zaprojektowane w taki sposób, by były jak najmniejsze. Aby nie było potrzeby kosztownego wynajmu rusztowania, budujący stworzyli swoją namiastkę rusztowania, która później została wykorzystana jako mostek.
Okna, które znajdują się w studiu, pochodzą z odzysku, a farba na podłogę była pozostałością z innego projektu firmy. Ocieplenie zostało wykonane również z resztek, a budynek ogrzewany jest z pomocą odpadów drzewnych z okolicy.

Lokalizacja: Wielka Brytania
Tekst: nowoczesna STODOŁA
 
więcej

komentarze

zobacz ten wpis na FB