Nowoczesna stodoła

Budynek osadzony w wiejskim krajobrazie demonstruje niezależność energetyczną oferując jednocześnie przestronne, przepełnione światłem, współczesne wnętrza.
Dom jest w stanie wygenerować wystarczającą ilość energii, by zaspokoić wszelkie potrzeby energetyczne swoich mieszkańców, a także w pełni ładować samochód elektryczny, który rocznie pokonuje odległość około 12 tysięcy mil. Udało się to osiągnąć dzięki zastosowaniu nowoczesnych systemów energii odnawialnej, które zintegrowane są z potężnymi bateriami słonecznymi oraz dzięki wdrożeniu odpowiednich zasad projektowych dla domów pasywnych. Ocena IRR (wewnętrzna stopa zwrotu, z ang. Internal Rate of Return) w przypadku tego projektu wynosi ponad 10%.
Budowa domu została zakończona w 2018 roku, a sam budynek został ulokowany w starannie wybranym miejscu na łagodnie pochylonym zboczu. Dzięki temu ma optymalną ekspozycję słoneczną, która nie tylko rozjaśnia wnętrza, ale ma też znaczenie dla systemu solarnego zamontowanego na dachu. Nadmiar energii wygenerowanej w ciągu dnia jest magazynowany w dwóch zestawach baterii, z których energia wykorzystywana jest w razie potrzeby do ogrzewania lub chłodzenia domu. Dom ma ocenę HERS na poziomie (–23), co oznacza, że generuje 23% energii więcej niż potrzebuje. Pozwala to gromadzić spore oszczędności, które wystarczają również na całoroczne ładowanie samochodu elektrycznego.
Duże okna po stronie południowej domu zalewają wnętrze światłem dziennym, a zimą docieplają wnętrze w słoneczne dni. Przedłużone zadaszenie chroni wnętrze przed nadmierną letnią ekspozycją na słońce i przegrzaniem pomieszczeń. Otwarty plan domu i wysokie sufity umożliwiają swobodny przepływ powietrza we wnętrzu i zapewniają naturalną wentylację. W otwartej przestrzeni salonu, kuchni i jadalni znajduje się ozdobny piec opalany drewnem, który zapewnia dodatkowe ciepło w wyjątkowo chłodne dni. Wnętrze chronią też skutecznie przed zimnem odpowiednie trzywarstwowe okna oraz docieplone ściany. Od zewnętrz architekci zadbali też o to, by wizualnie łączyły one dom ze swym skalisto-drewnianym otoczeniem. Spójność architektoniczną widać także materiałach wykorzystanych na zewnętrznym tarasie, patio i schodach, które dodatkowo wzmacniają więź domu z krajobrazem.
Ten dom zdecydowanie wykracza poza cele filozofii tzw. budynku zeroenergetycznego. W tym przypadku architektura łączy się z mobilnością w nowym równaniu, w którym energia generowana, magazynowana, zużywana przez dom i samochód jest starannie przemyślana i zrównoważona w sposób, który redukuje nasz ślad węglowy. Patrząc na ten projekt całościowo można stwierdzić, że to nowe równanie oferuje nowe możliwości projektowe, które przyniosą korzyści swoim użytkownikom, społeczeństwu oraz samej przyrodzie.

Lokalizacja: USA
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej