Saint Donat Residence

Nowy projekt Rezydencji Saint Donat w Kanadzie obejmował rozbudowę istniejącego tu wcześniej wiejskiego domu oraz stworzenie garażu i przeszklonego dachu. Całe wnętrze dawnego budynku również zostało stosownie przebudowane i odnowione.

Dom stojący w gminie Saint Donat w kanadyjskiej prowincji Quebec, został zbudowana ponad 50 lat temu i wymagał wielu modyfikacji, by mógł służyć właścicielom równie wygodnie w lecie i w zimie. Jednocześnie właściciele chcieli poprawić jego właściwości energetyczne, idąc z duchem współczesnych czasów.

Modernizacji i rozbudowy domu podjął się architekt Cardin Julien, który zdecydował się na utrzymanie obecnego charakteru budynku, naśladując jego proste geometrycznego kształty oraz wykorzystując w projekcie drewno i inne surowe materiały, takie jak kamień, szkło i stal.

Nowy garaż i weranda płynnie łączą się z dawną częścią domu, który teraz ma powierzchnię blisko 280 m2. Aby poprawić właściwości cieplne oraz nadać całości bardziej nowoczesną estetykę, wymieniono drzwi, okna oraz oświetlenie. Na dachu poprawiono warstwę izolacyjną, a całą zewnętrzną fasadę pomalowano na taki sam, ciemny kolor.

Architekt otworzył wnętrze na naturalne światło, dzięki czemu dom od środka ma zupełnie inną, bardziej ciepłą atmosferę. Kuchnia została zmodernizowana oraz powiększona w kierunku przylegających do niej pomieszczeń, dzięki czemu poprawiono też możliwości poruszania się po całym wnętrzu. Dzięki zastosowanym materiałom, odnowione pokoje doskonale harmonizują z całym charakterem wiejskiego domu, tworząc jedną, spójną całość.

Nowa rezydencja stała się nowoczesną i przyjemną przestrzenią, w której można wypoczywać wygodnie przez cały rok.

Lokalizacja: Kanada
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne