Nowoczesna stodoła

Sands Point Residence znajduje się w wiejskiej okolicy na skraju Long Island Sound.
 Miejsce to oddalone jest o około 25 mil od serca Manhattanu i znane jest wśród tych, którzy szukają ucieczki od gorączki wielkiego miasta.

Projekt jest wynikiem renowacji, której celem było zarówno zachowanie, jak i udoskonalenie istniejącego w tym miejscu domu, który został zbudowany w 1961 roku. Od strony zewnętrznej zniszczona fasada domu oraz dach zostały usunięte, a sama konstrukcja została zmieniona na tyle, by stworzyć bardziej łagodną linię dachu i zwiększyć otwarcia w ścianach. Istotne zmiany wprowadzono także wewnątrz budynku. Architekt zdecydował o usunięciu ściany oddzielającej kuchnię od głównej części salonu, integrując te strefy i czyniąc to miejsce nowym sercem domu.

Aby otworzyć budynek na jego spektakularne otoczenie, a jednocześnie poprawić jego właściwości energetyczne, wprowadzono doskonale izolowaną powierzchnię zewnętrzną, którą wykończono cedrowymi deskami, wypalanymi tradycyjną metodą japońską. Technika ta została także zastosowana we wnętrzu w przypadku drewnianych paneli, którymi przykryto pochyłą część sufitów. W całym wnętrzu wprowadzono też wiele niewidocznych dla oka systemów oświetleniowych i mechanicznych. W nowej kuchni pojawiają się wykończenia z polerowanego kamienia i lakierowanego drewna, co podkreśla i wzmacnia efekt oryginalnych posadzek lastrykowych

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook

Architekt: Jon Dreyfous




Tekst: nowoczesna STODOŁA







 
więcej