Saramaga House

Saramaga House duchem lokalnej społeczności

Saramaga House to projekt polegający na odnowieniu budynku mieszkalnego w Cartaxo, około 60 km na północ od Lizbony. Projekt powstał z myślą o młodej parze, związanej ze światem sztuki, która wyjechała ze stolicy, by znaleźć odosobnione miejsce do zamieszkania, a jednocześnie realizować program rezydencji artystycznych.

Saramaga House od DC.AD

Saramaga to nazwa, którą nadano nieruchomości z rozmysłem, jako sposób na oddanie hołdu byłej położnej w mieście. Jej wizerunek został przejęty przez lokalną społeczność jako symbol narodzin i celebracji życia. Bryła powstała dzięki studiu architektonicznemu DC.AD z Lizbony. Cechy architektoniczne Saramaga House były dość nietypowe, z przerysowanymi i rozłącznymi elementami i odniesieniami, co skutkowało dość chaotycznym połączeniem całości. Głównym wyzwaniem projektu było dążenie do odnalezienia estetycznej, formalnej i funkcjonalnej spójności, która zmieniłaby istniejące otoczenie architektoniczne.

Na zewnątrz wyeliminowano wszystkie elementy drugorzędne, takie jak niskie murki i brukowane chodniki. Przeprojektowano otwory, a zewnętrzne płaskie powierzchnie pomalowano na teksturowane odcienie beżu i bieli w celu wyraźnej identyfikacji różnych struktur wolumetrycznych. Istniejące lustro wodne zostało przekształcone w basen. Z kolei manipulując poziomami chodnika patio, stworzono nowe platformy, aby umożliwić różne rodzaje organizacji przestrzeni zewnętrznej.

Organizacja przestrzenna

Wewnątrz Saramaga House zachowano organizację przestrzeni. Wejście znajduje się od strony zachodniej, w miejscu oddzielającym pomieszczenia wypoczynkowe od prywatnych. Otwartą kuchnię umieszczono w centrum budynku, korzystnie w stosunku do prywatnej i socjalnej części domu, na zewnątrz i do basenu. Jest to funkcjonalna strefa przejściowa, oferująca dostęp do części dziennej. Ten główny obszar socjalny ma duże proporcje i jest szlachetną przestrzenią domu, wyróżniającą się wysokim sufitem i łatwą przepuszczalnością z zewnątrz.

Drewniane belki na suficie zapewniają bardziej przyjazną skalę przestrzeni i wspierają świetliki, które wpuszczają naturalne światło. Pod świetlikami betonowa platforma z różnymi poziomami obejmuje część wypoczynkową, długi stolik kawowy i donicę, aby wnieść do przestrzeni odrobinę naturalnej roślinności. Zaprojektowano również duży stół z naturalnego czerwonego trawertynu, potwierdzając proporcje przestrzeni.

W prywatnym skrzydle Saramaga House małe patia od południa przepuszczają światło do sypialni i toalet. Każda toaleta wyróżnia się innym kolorem, podkreślonym przez umywalki z naturalnego kamienia połączone w dokładnie tym samym odcieniu. Apartament główny wyróżnia się połączeniem części dziennej i roboczej, w pobliżu basenu, z długą białą garderobą, która obejmuje niewidoczny dostęp do oddzielnej toalety i prysznica.

Lokalizacja: Carataxo, Portugalia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne