Sąsiadujące ze sobą dwie nowoczesne STODOŁY dla braci bliźniaków z Anglii

Firma CODA Bespoke stworzyła parę pasujących do siebie czarnych domów w angielskim Sheffield dla braci bliźniaków Nika i Jona Daughtry, którzy zajmują się projektowaniem graficznym.

Firma z Sheffield współpracowała przy tym projekcie z braćmi, tworząc dwa sąsiadujące ze sobą budynki o tej samej estetyce. Projekt otrzymał nazwę „Twin-build” i powstał w miejscu, w którym kiedyś stał młyn przetwarzający kukurydzę na mąkę. Tuż obok znajduje się staw, który dawniej napędzał młyn, a obecnie pełni funkcje dekoracyjne i zasila domy w wodę.

Pasujące do siebie budynki wykończono czarną blachą falistą, ale od wewnątrz różnią się one zarówno układem, jak i orientacją.
– „W tym projekcie istotne było stworzenie dwóch domów, które będą miały to samo DNA, ale każdy z nich miał mieć inną osobowość – podobnie jak jest to w przypadku bliźniąt” – wyjaśnia jeden z braci, Nik Daughtry.

– „Prosta rotacja głównej części budynku sprawiła, że nowoczesna STODOŁA Jona wychodzi na staw, a drugi z budynków otwiera się na inną stronę. Ma to wpływ na układ wewnętrzny domów i nadaje każdemu z nich unikatowy charakter” – mówią przedstawiciele firmy CODA Bespoke.

Obydwa domy projektu „Twin-build” mają pięć sypialni i trzy łazienki, a ich poziomy główne zostały uniesione na stalowych palach. Takie rozwiązanie ustawiło w odpowiednim poziomie przestrzenie dzienne domów, optymalizując widoki na wodę. Umożliwiło to także stworzenie dla obu domów wspólnej powierzchni zewnętrznej dla dwóch rodzin, łącząc je ze stawem. Na terenie wspólnym powstał zewnętrzny piec opalany drewnem.

Mniejszy z domów należy do Jona Daughtry’ego i otwiera się na staw, dzięki dużej, szklanej fasadzie z wbudowanym kominem. Znajduje się on w otwartym salonie o podwójnej wysokości, skąd schodzi się do sąsiadującej z salonem kuchni i znajdujących się na tym samym poziomie trzech sypialni i dwóch łazienek. Stąd można też wejść na poziom antresoli, na której urządzono gabinet. W ten sposób piętro główne „zawisło” nad parterem z dużym hallem wejściowym i kolejnymi dwiema sypialniami ze wspólną łazienką.

Dom drugiego z braci, Nika, jest większy i podzielony jest nierówno na dwa połączone ze sobą elementy. Parter mieści dwie sypialnie oraz łazienkę, a także pokój kinowy i pomieszczenie gospodarcze. Powyżej, na uniesionym poziomie głównym, znajduje się salon i jadalnia o podwójnej wysokości, skąd schodzi się po stopniach do kuchni. Korytarz prowadzi do kolejnych dwóch sypialni i łazienki, a jeszcze wyżej urządzono sypialnię główną właścicieli z ich własną łazienką.

Wnętrza obu domów wykorzystują taką samą paletę materiałów, w której dominuje surowa stal, beton i sklejka. W domach zastosowano odsłonięte miedziane rury hydrauliczne oraz galwanizowane rurki kablowe z oświetleniem zaprojektowanym przez braci przy współpracy ze Studiem Tyson.

– „Wykorzystaliśmy betonowe bloki, sklejkę oraz stal jako ukłon w stronę przemysłowego dziedzictwa tego miejsca, ale w ten sposób stworzyliśmy też domy, które nie wymagają wielkich nakładów w przyszłości” – mówi Nik.

Obydwa domy mają doskonale izolowaną konstrukcję, ogrzewanie podłogowe oraz system wodny, który zasilany jest ze stawu.
Projekt zdobył nagrodę Northern Design Awards w 2018 roku.

Lokalizacja: Anglia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne