Seminary Hill Cidery by River Architects in new york county

Seminary Hill Cidery STODOŁOWĄ cydrownią

Lokalne biuro architektoniczne River Architects ukończyło cydrownię i salę degustacyjną w stylu nowoczesnej STODOŁY w górach Catskill w stanie Nowy Jork.  Wnętrza Seminary Hill Cidery zdobią pokryte drewnem ściany. Drewniany materiał niegdyś stanowił trzon konstrukcji starego mostu.

Brzegowa STODOŁA Seminary Hill Cidery

Ukończony w 2021 roku nowy obiekt dla Seminary Hill Orchard and Cidery znajduje się na 62 akrach ekologicznych sadów jabłoniowych. Widok z tej nowoczesnej STODOŁY roztacza się na rzekę Delaware w pobliżu Callicoon w stanie Nowy Jork.

W budynku o dwuspadowym dachu znajdują się zakłady do produkcji cydru. A także piwnica do leżakowania cydru sadowniczego oraz bar i sala degustacyjna. Seminary Hill Cidery zaprojektowany przez River Architects, nawiązuje do tradycyjnych „STODÓŁ brzegowych”. Jest to typ budynku rolniczego, który jest ustawiony na zboczu, dzięki czemu górny i dolny poziom są dostępne z ziemi.

Odwiedzający wchodzą na wyższy poziom od strony północnej przez baldachim z listew, który nawiązuje do dwuspadowego profilu dachu STODOŁY. Na tym piętrze znajdują się pomieszczenia ogólnodostępne. W tym sala degustacyjna o powierzchni 278 metrów kwadratowych oraz przestrzeń eventowa z widokiem na sad. Drewniane wykończenia wnętrz w tym obszarze odzyskano z podwodnych pali mostu Tappan Zee. Most ten, zlokalizowany w północnej części stanu Nowy Jork, przebudowano w celu zastąpienia starszej konstrukcji.

Południowe wejście do Seminary Hill Cidery prowadzi na niższy poziom i służy do produkcji cydru. Jest to przestrzeń o dużo większej powierzchni niż piętro, a pokryto ją lokalnym niebieskim kamieniem. „Przestrzeń do produkcji cydru i piwnicę do dojrzewania wbudowano w zbocze wzgórza. Ten zabieg wykorzystano jako naturalne chłodzenie ziemi do utrzymania niższych temperatur potrzebnych do przechowywania owoców i naturalnej fermentacji drożdży” – twierdzą architekci z River Architects.

Zrównoważony rozwój

Kompleks otrzymał certyfikat zrównoważonego rozwoju Passivhaus. Aby uzyskać status Passivhaus, architekci zaprojektowali zewnętrzne ściany budynku tak, aby miały znacznie lepszą izolację. Ten zabieg znacznie przewyższał oczekiwania przepisów budowlanych. Obejmuje to okna z trzema szybami, które zatrzymują ciepło w zimie i są chronione przed przegrzaniem w lecie dzięki składanym markizom.

Cidery Seminary Hill jest strukturą o niskim zużyciu energii. Systemy budowlane, takie jak recykling szarej wody, produkcja energii z paneli słonecznych i słoneczne podgrzewacze wody, przyczyniają się do zmniejszenia śladu węglowego obiektu.

Lokalizacja: Callicoon, Stany Zjednoczone
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne