Sen pod rozgwieżdżonym niebem

DZIEŃ SKĄPANY W KRAJOBRAZIE
Koncepcję spędzania dnia wypełnionego widokiem malowniczego krajobrazu w połączeniu z wygodą, jaką daje biwakowanie, stworzyła Maria Wilhelm, dyrektor generalny Millstätter See Tourismus GmbH wraz z projektantem Rogerem Aeschbachem z Element Design GmbH z Bazylei oraz ich zespołami, na potrzeby corocznego konkursu innowacji turystycznych, który organizuje rząd Austrii. Projekt, wraz z pięcioma innymi z ośmiu przedłożonych, został nagrodzony oraz otrzymał hojne wsparcie finansowe.
 
Region Millstätter See, wraz z innymi miejscami wypoczynkowymi w austriackim rejonie Kärtnen, znany jest ze swoich malowniczych widoków: błękitne jeziora wśród lasów i gór.
 
Siedem małych, dwuosobowych domków znajduje się w najlepszych lokacjach wokół jeziora: niektóre znajdują się przy brzegu, inne na zboczach gór, ale wszystkie łączy zapierający dech w piersiach widok. Konkurencyjność regionów jest duża, podobnie jak zapotrzebowanie na nowoczesne rozwiązania dla turystyki. Skupianie się na obcowaniu z naturą w gronie bliskich osób jest tym, co wyróżnia region Millstätter See. Można to zaobserwować w licznych projektach realizowanych przez Millstätter See Tourismus. Projekty obejmujące biwakowanie są częścią większej koncepcji, która łączy różnych przedsiębiorców z branży turystycznej.

Domki zarządzane są przez różne hotele promujące zarówno gospodarzy, jak i sam region. Jedynie dwie lokalizacje są utworzone na stałe. Pozostałe domki, dzięki zastosowaniu kół, mogą zostać przetransportowane w inne miejsca. Duże otwarcie z jednej strony prowadzi turystów do najbardziej spektakularnego widoku i zapewnia maksymalny poziom prywatności oraz poczucie obcowania z dziką przyrodą nawet w bliskiej odległości od hotelu ze wszystkimi udogodnieniami. Goście zazwyczaj rezerwują biwak na jeden dzień. Dzięki koszykowi piknikowemu, który otrzymują, nie muszą się martwić o konieczność powrotu do cywilizacji aż do następnego dnia.
 
„Od samego początku byliśmy pewni jednej rzeczy – chcemy, aby nasi goście w pełni zanurzyli się w naturze i komfortowym otoczeniu: patrzyli w gwiazdy leżąc w łóżku, budzili się w blasku słońca i symfonii kropli deszczu. Z tego powodu, wykorzystanie okien dachowych jest kluczowym elementem naszego projektu.”
 
NAJPROSTSZE ROZWIĄZANIA POD SŁOŃCEM.

Nowoczesna konstrukcja ze spadzistym dachem, jedną w pełni przeszkloną fasadą oraz oknami dachowymi z widokiem na niebo wykonana została przez Elementdesign, firmę z Bazylei, która specjalizuje się w unikalnych projektach dla potrzeb branży turystycznej i muzealnej. Istota projektu wywodzi się z „tradycyjnej chaty”, wyimaginowanej i romantycznej idei pierwotnego miejsca zamieszkania, stanowiącej minimalistyczne schronienie dla ludzi na łonie natury.
 
Choć kształt dachu jest tradycyjny, wygląd odbiega od kiczowatego romantyzmu chat górskich, które są tak powszechne w Kärtnen.
 
„Najcenniejszą rzeczą, którą można obdarzyć innych, jest uwaga, najromantyczniejszą – wspólne podziwianie gwiazd, wspólne spędzanie czasu oraz powrót na noc do minimalistycznej, dobrze zaprojektowanej przestrzeni, gdzie jedyną dekoracją jest piękno otaczającej natury oraz niebo, bez zbędnej technologii.”
wyjaśnia P. Wilhelm dodając: „Wprowadziliśmy nawet specjalną szufladę, w której goście mogą przechowywać swoje telefony na czas pobytu. Większość korzysta z niej.”
 
Domki wyposażone są jedynie w podstawowe umeblowanie. Można powiedzieć, że jeden element pełni większość funkcji: łóżko, szafki, miejsce do przechowania walizek, półki na szklanki, lampkę lub książki.
Wnętrzne zostało pokryte modrzewiowymi deskami.
 
Rzut poziomy domku oraz podział na pomieszczenia. Konstrukcja składa się z 8 cm uwarstwionego krzyżowo drewna sosnowego, 5 cm izolacji, folii oraz 2 cm deskami modrzewiowymi od wewnątrz.
 
„Gdy domki zostały dostarczone na miejsce, osobiście, leżąc na podłodze, sprawdziliśmy umiejscowienie każdego okna dachowego w odniesieniu do rozgwieżdżonego nieba, a następnie dopasowaliśmy położenie domku, gdy było to konieczne” wspomina P. Wilhelm. Niektóre okna znajdują się w cieniu drzew tak, aby liście muskające okna dawały poczucie spania w sercu lasu.
 
SPEŁNIANIE MARZEŃ
 
Pan Marco Moser z Ralf Moser Holzbau GmbH jest osobą odpowiedzialną za przeistaczanie projektów w rzeczywistość. Jego firma specjalizuje się w tworzeniu drewnianych konstrukcji i znajduje się w Millstättersee. Wszystkie miejsca biwakowe znajdują się w promieniu niecałych 20 kilometrów od siedziby firmy.
 
Zgodnie z założeniami konkursu, szerokość domków nie powinna przekraczać 2,5 metra, a całkowita wysokość, łącznie z kołami, nie powinna przekraczać 4 metrów, aby spełnić wymogi przepisów ruchu drogowego, jeżeli mają być transportowane na przyczepach.
 
Po ich wybudowaniu w siedzibie firmy, zostają one przetransportowane z użyciem traktorów do ich miejsca przeznaczenia. Niektóre z nich zostały umieszczone na fundamentach i zaopatrzone w bieżącą wodę. Pozostałe mogą być przetransportowane do innego miejsca.
 
Mobilność konstrukcji stanowiła wyzwanie, ponieważ rozłożenie ciężaru na osiach, jak również utrzymanie poziomu na nierównym terenie, nie są problemami, jakie zazwyczaj trzeba rozwiązać.
 
Na szczęście P. Moser miał odpowiednich współpracowników na etapie przygotowywania dokumentów przetargowych. Otrzymał informacje dotyczące problemów związanych z mobilnością i doświetleniem przez dach. Przeszklone elementy projektu musiały zostać zastąpione oknami, aby zapewnić niezbędny poziom naturalnej wentylacji.
 
Z uwagi na owocną współpracę mojej firmy z firmą VELUX przy innych projektach, skontaktowałem się z lokalnym kierownikiem sprzedaży, prosząc o poradę podczas przygotowywania oferty, aby sprawdzić wykonalność zaproponowanych rozwiązań” – powiedział P. Moser – „Tym razem nie było potrzeby przygotowania analizy oświetlenia, jak w przypadku innych projektów, ale byliśmy wdzięczni za informacje odnoszące się do detali tej niestandardowej konstrukcji.”
 
Ściany i dach posiadają prostą konstrukcję i sosnowe pokrycie. Posiadają dobrą izolację oraz są wentylowane, co zapewnia doskonały klimat wnętrza w lecie, zimą zaś wykorzystane jest ogrzewanie elektryczne.
 
Ze względu na wykończenie sosnowe otulające cały budynek oraz jego konstrukcję, i mimo izolacji cieńszej niż w standardowym budynku, nie można było zastosować typowych rozwiązań. Dzięki pomocy pracowników firmy VELUX, problemy związane z odpowiednią izolacją zostały rozwiązane.
 
Dzięki wykorzystaniu prefabrykowanych drewnianych elementów, konstrukcja jednego domku, włączając w to umeblowanie, trwała jedynie dwa tygodnie. Pierwszy domek został oddany do użytku w maju 2017 roku. W kolejnych domkach, goście pojawili się latem.
 
DANE PROJEKTOWE
7 mobilnych domków letniskowych

Lokalizacja: Milstättersee, Austria
Teskt: VELUX
 

Czytaj więcej

Zobacz podobne