Nowoczesna stodoła

Shear House to dom jednorodzinny w Korei Południowej
, który jest przykładem pozornie prostej konstrukcji z dwuspadowym dachem. W tym przypadku ściana szczytowa po stronie zachodniej przemieszcza się w stosunku do pozostałej części domu. Wystaje ona w kierunku południowym i wschodnim, zachowując jednocześnie swój trójkątny kształt. Zmieniona bryła dachu została wyciągnięta w kierunku południowym, co jest reakcją na przemieszczanie się słońca. Powiększa to taras na piętrze od strony północnej oraz sprawia, że dach od strony południowej jest bardziej wysunięty. Okap dachu w tym miejscu blokuje bezpośredni dostęp słońca do wnętrza latem i pozwala na naturalne doświetlenie przestrzeni w zimie. Okna i drzwi przy tarasie na górze poprawiają naturalną wentylację domu. Dodatkowo specjalnie docieplona fasada pozwala lepiej kontrolować ciepło i wilgoć, poprawiając o 20% utratę ciepła w zimie i nagrzewanie pomieszczeń w lecie.

Dom ma dwa różne końce. Jeden z nich to klasyczna ściana szczytowa, a druga jest ścięta, ale wciąż spójna z resztą budynku, także ze względu na zastosowane materiały. „Shear House” tworzy nowe miejsce w istniejącym tu krajobrazie. Od strony miasteczka ludzie widzą typową ścianę szczytową. Kiedy jednak wchodzą do środka, powoli orientują się w zmianach wynikających z przesunięcia dachu.

W północnej części domu ulokowane zostały dwie sypialnie, łazienka, biblioteka, schody i kuchnia. Strona południowa o podwójnej wysokości to długi salon, który tworzy przestrzeń o wielu funkcjach, gdzie można pomieścić wiele osób przy różnych okazjach. Salon, który biegnie przez cały dom od ściany wschodniej do zachodniej, ma różną wysokość, różne doświetlenie oraz pełen jest różnych wizualnych połączeń. Cały projekt udowadnia, że pozory rzeczywiście bywają mylące.

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook

Architekt: stpmj



Zdjęcia: Song Yousub



Tekst: nowoczesna STODOŁA







 
więcej