Shepherd's Cottage

Shepherd’s Cottage

Shepherd’s Cottage stanowi ingerencję studia architektonicznego Helen Lucas Architects w budynek chaty pasterskiej. Rozbudowa nowoczesnej STODOŁY z 5 sypialniami, neutralna pod względem emisji dwutlenku węgla nastąpiła do małego kamiennego budynku położonego w Parku Narodowym Cairngorms. Zadbano o zaprojektowanie dobudówki tak, aby uzupełniała krajobraz i nie przytłaczała skromnej kamiennej chaty.

Pasterska STODOŁA Shepherd’s Cottage

Dobudówka do tej dawnej chaty pasterskiej jest drewniana. Ościeżnica umożliwia izolację na całej głębokości ściany. Drewno wykorzystane w dobudówce to daglezja, a przeszklenia dają części codziennej uczucie otwartości, przewiewu. Duże otwory okienne są tak umieszczone, aby jak najlepiej wykorzystać widoki na północ, wschód i zachód.

Przekształcenie tradycyjnego, dwuosobowego, ale niewymyślonego domu pasterskiego w znacznie rozbudowany i radykalnie przeprojektowany dom z pięcioma sypialniami nie brzmi jak projekt, który ma w swoim sercu ekologiczny, neutralny pod względem emisji dwutlenku węgla etos. Ale dom, o którym mowa, Shepherd’s Cottage, który znajduje się na sześciu akrach Parku Narodowego Cairngorms, wpisuje się idealnie w uważność środowiskową. Ekologiczne referencje Shepherd’s Cottage są ledwo dostrzegalne – nawet turbina wiatrowa została pomalowana tak, by wtapiała się w krajobraz. Zamiast tego, nawet biorąc pod uwagę nową dobudówkę, która jest w rzeczywistości czterokrotnie większa od powierzchni pierwotnej chaty, dom jest cichym, harmonijnym dodatkiem do wiejskiego krajobrazu.

„To urocza okolica i urocza społeczność, a my chcieliśmy w nią coś przywrócić, nie tylko poprzez wykorzystanie jak największej liczby lokalnych rzemieślników, ale także poprzez stworzenie budynku wysokiej jakości” – mówi David Navarro, właściciel tej szkockiej rezydencji. Podróż od tradycyjnej chaty do współczesnego ekologicznego budownictwa była nie lada wyzwaniem dla Davida i jego żony Hazel. Jak sami mówią: „Kupiliśmy domek w 2001 roku, ale zawsze wiedzieliśmy, że chcemy go rozbudować. Po kilku latach pobytu tutaj kupiliśmy od rolnika więcej ziemi i zaczęliśmy myśleć o rozbudowie. To, czego naprawdę chciałem, to zasadniczo dom, który mógłby pomieścić całą rodzinę jednocześnie – a ponieważ pracuję z tak wieloma czołowymi architektami w Szkocji, chciałem zbudować coś interesującego”.

Technikalia

Materiały zostały starannie dobrane, aby uszanować domek, nie naśladując go. Są one pozyskiwane lokalnie, a okładzina modrzewiowa jest zwietrzała w kolorze srebrnoszarym, aby wtopić się w paletę otaczającego krajobrazu. Dwustronne przeszklenie łącznika kuchennego pozwala na odczytanie domku w jego oryginalnej formie i daje mieszkańcom pełne doświadczenie krajobrazu i klimatu z ciepła domu. Dom został zbudowany z nietoksycznych materiałów o niskiej emisji dwutlenku węgla. Ściany są z drewna iglastego z ramami z zielonego drewna daglezji w łączniku kuchennym. Izolacja z włókna drzewnego i wysokowydajne przeszklenia na zamówienie wykraczają poza przepisy budowlane. Turbina wiatrowa, panele słoneczne i gruntowa pompa ciepła sprawiają, że dom wytwarza więcej energii niż jej zużywa.

Lokalizacja: Laggan, Szkocja
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne