Sigristenhaus von Boswil

W pełnym szacunku do tego co stare

Prezentujemy przekształcony dawny Sigristenhaus z Boswil, zabytkowy budynek liceum, w jasny, przestronny, wielofunkcyjny dom artysty. Konsekwentnie pracowaliśmy z drewnem w wielowiekowym podejściu do oszczędnego wykorzystania materiałów budowlanych. Świerk jako konstrukcja nośna, jodła do prac wewnętrznych, buk do mebli. Stare, sczerniałe od dymu drewno zostało tylko umyte, zniszczone deski podłogowe ostrugane i ponownie zamontowane. Im ciemniejsze drewno, tym jest starsze.

Dawny Sigristenhaus z Boswil zbudowano około 1700 roku jako prosty dom wiejski. Składał się ze skrzydła mieszkalnego w konstrukcji trybunowej oraz z przylegającej do niej STODOŁY i stajni. Dom był kilkakrotnie mocno przebudowywany. W późniejszym okresie dobudowano zewnętrzne komnaty w skrzydle mieszkalnym i podwyższono nad nimi dach, co doprowadziło do zakrzywionego kształtu dachu.

W imieniu Fundacji Künstlerhaus Boswil, po wygranym konkursie studyjnym, pozwolono nam przebudować go na dom artysty – mówią architekci. Usunięto wszelkie elementy wyposażenia z XX wieku i odsłonięto surową starą konstrukcję. Po szczegółowej analizie istniejącej konstrukcji, przystąpiono do prac. Na wysokim poddaszu, pod zachowaną starą konstrukcją dachu, powstały dwie sale, ze zoptymalizowaną akustyką do prób muzycznych. Są one wystarczająco doświetlone od strony szczytowej, w dużej sali przez wielkopowierzchniowe przeszklenia za drewnianymi listwami. Dlatego w dachu nie były potrzebne nowe okna. Stare komnaty na piętrze oraz magazyny na siano, przekształcono w 7 pokoi gościnnych, każdy z własną łazienką i z podniesionymi sufitami w celu uzyskania odpowiedniej wysokości stropu.

W pomieszczeniach na parterze powstały biura. Stajnię przekształcono na warsztat i magazyn. W nowej, zalanej światłem, przypominającej altankę dobudówce, zamiast dobudówki z lat 80. – powstała sala spotkań.  We wnętrzu poruszać się można za pomocą windy i centralnej klatki schodowej w dawnej STODOLE, gdzie wszystkie podłogi z XX wieku, oczyszczono, tworząc imponującą salę. Charakteryzuje się wysoką konstrukcją gabinetową, którą można doświadczyć po obu stronach schodów na całej wysokości aż do kalenicy.

Więcej renowacji znajdziesz tutaj

Lokalizacja: Boswil, Szwajcaria
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne