Nowoczesna stodoła

Działka znajduje się w Alcacer do Sal w rejonie Alentejo, który ma znaczenie strategiczne dla Portugalii ze względu na swe cechy geograficzne, ekologiczne i krajobrazowe.
Jednym z najważniejszych czynników wzrostu w tym rejonie była rzeka Sado. Spore znaczenie dla rozwoju miała też produkcja soli oraz doskonałej jakości gleby, które nakręcały rozwój rolnictwa. Rolnictwo jest zresztą do dziś dominującym zajęciem tutejszych mieszkańców.

Ta duża posiadłość o powierzchni około 14 hektarów nosi nazwę „Sitio das Lezírias” i ma niezwykle długą historię. Na działce stoją dwa dawne budynki – rezydencja i stajnie. To właśnie renowacji tego ostatniego budynku podjęła się firma Atelier Data.

Przebudowa stajni na przestrzenie mieszkalne to część szerszej strategii, której celem jest ożywienie wiejskich rejonów Portugalii oraz połączenie dawnych metod rolniczych z nowoczesnym sposobem życia.

Wytyczne projektowe dla przebudowy stajni:

  • zachowanie oryginalnej konstrukcji drewnianej dachu oraz osi komunikacji, czyli korytarza centralnego, którym dawniej chodziły konie;

  • przebudowa i przeprojektowanie dawnych przestrzeni dla koni w elastyczne przestrzenie mieszkalne;

  • rozprowadzenie rur z wodą w granicach każdej części mieszkalnej;

  • nawiązanie do tradycyjnych technik budowlanych i materiałów w ramach logicznej interpretacji i organizacji przestrzeni domowych.


W budynku istnieje 5 przestrzeni, które mają zbliżoną powierzchnię. Cztery z nich można wykorzystywać jako sypialnie, a jedna może służyć za wspólną część dzienną ze stołem i kuchnią. Dawny budynek był wykorzystywany jako stajnie dla koni. Ściany były grube, a dach wspierała piękna, drewniana konstrukcja. W części centralnej był korytarz, którym prowadzono konie do ich indywidualnych boksów. Obecnie budynek kieruje się dokładnie tą samą logiką – przez środek ciągnie się korytarz, który łączy kilka przestrzeni mogących służyć różnym funkcjom.

Architekci zdecydowali się wykorzystać tanie i odporne materiały, które będą pasowały zarówno do starej funkcji tego budynku, jak i do nowych założeń. Przejście zostało wykonane z woskowanego betonu, a podłogę w pięciu toaletach oraz kuchnię zdobi ręcznie robiona mozaika, która nawiązuje do starej techniki portugalskiej i jej geometrycznych, kolorowych wzorów. Wszystkie ściany mają takie samo wykończenie, czyli również woskowany beton. Właściciele zaprosili artystę Joao Mouro, by stworzył murale przy umywalkach, wykorzystując materiały odzyskane z innych starych budynków.

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook

Architekt: Atelier Data




Tekst: nowoczesna STODOŁA







 
więcej

architekci

komentarze

zobacz ten wpis na FB