Nowoczesna stodoła

Szwajcarska firma architektoniczna podjęła się przebudowy tradycyjnej, alpejskiej, rozsypującej się chaty.
 Mając do dyspozycji powierzchnię zaledwie 16 m2 na jednym poziomie, projekt stał się sporym wyzwaniem, ponieważ wymagał optymalnego wykorzystania przestrzeni, by stworzyć tu dom dla całej rodziny.

Oryginalna chata, znajdująca się w Le Biolley w Alpach w Szwajcarii, początkowo wykorzystywana była jako schowek na sprzęty rolnicze. Z czasem stała się niepotrzebna i popadła w ruinę, ale przeprowadzona renowacja pozwoliła zrobić z niej wygodny i elegancki domek.

Chata jest połączeniem starego z nowym. Zewnętrzny kamień i drewno odwołują się do tradycyjnej estetyki i starych metod budowlanych tego regionu – w większości pozostały one w stanie niezmienionym. Jednak wnętrze chaty jest nowoczesne i eleganckie, z drewnianym wykończeniem i minimalistycznymi dekoracjami.

Dom ma trzy poziomy. Wejście znajduje się na piętrze środkowym i po otwarciu drzwi wchodzimy do niewielkiej otwartej kuchni z jadalnią i salonem. Uwaga wchodzącego do tej ograniczonej przestrzeni od razu skupia się na tym, co znajduje się na zewnątrz – krajobraz górski oprawiony jest w duże okno ciągnące się od podłogi aż po sufit.

Na niższym poziomie znajduje się łazienka i łózka dla dzieci. Jest tam też duża szafa do przechowywania ubrań i dziecięcych zabawek. Najwyższe piętro to z kolei sypialnia właścicieli, która ma stosunkowo dużą przestrzeń i dodatkowo została wzbogacona o balkon.

Podczas przebudowy powiększono w starej chacie miejsca na okna, aby w pełni wykorzystać słońce także w miesiącach zimowych. Dzięki temu z nowego domu można też podziwiać zapierające dech w piersiach widoki na okolice.

Kontrast między starym i nowym oraz wyjątkowa dbałość o szczegóły sprawiają, że nowa chata stała się miejscem ciepłym, przyjaznym i rodzinnym.

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook

Architekt: Savioz Fabrizzi Architectes 
Foto: Thomas Jantscher 
Tekst: nowoczesna STODOŁA

więcej