Sorrento Beach House

Piaskowa błogość Sorrento Beach House

Położony wśród domów wakacyjnych na skraju zatoki Port Phillip w Australii, Sorrento Beach House został zaprojektowany z nostalgią za prostymi formami i materiałami domów wakacyjnych z przeszłości. Piaskowy kolor przywołuje na myśl błogość.

Pawilony Sorrento Beach House

Złożony z pięciu oddzielnych pawilonów rozmieszczonych wokół centralnej przestrzeni mieszkalnej, dom unika rywalizacji o widoki i skupia się do wewnątrz. W ten sposób głównym bohaterem staje się sam dom i jego plac, niczym „centrum teatru wakacyjnego życia”. A widoki na rozpościerającą się wodę naprawdę zapierają dech w piersiach. Zatem czym kusi Sorrento Beach House?

Zaprojektowany z myślą o młodej rodzinie, historycznie związanej z okolicą, stworzono szereg przestrzeni prywatnych i ogólnodostępnych, które można adaptować w miarę powiększania się rodziny. Rozproszony plan i zastosowanie rolet zewnętrznych pozwala na silne wizualne powiązania między przestrzeniami lub ich autonomię w miarę potrzeb.

Jednopoziomowe pawilony prezentują natychmiast rozpoznawalną sylwetkę, a ich rozproszenie na całym terenie pozwala na rozległą architekturę krajobrazu, dzięki czemu dom jest wygodnie osadzony w nadmorskiej scenerii. Drewno, cegła oraz faliste pokrycie dachowe wzmacnia proste formy dwuspadowego dachu, podczas gdy szklane mosty łączą pawilony. W ten sposób przeszklenia podkreślają poczucie przejścia i tworzą silne połączenie z otoczeniem. Sprawdźcie, co w kwestii szklanych mostów może zaoferować Wam Multiko Architektura Okien.

Technikalia

Projekt krajobrazu odegrał kluczową rolę w koncepcji projektu. Głównym celem domu jest centralny ogród, jednak plan zapewnia również serię dyskretnych przestrzeni ogrodowych, z których każdy z nich odgrywa własną rolę.

Każdy pawilon ma zwartą powierzchnię, która jest zdefiniowana przez duże sufity i przycięte otwory, które zapewniają widoki. W każdym pawilonie znajdują się mniejsze przestrzenie wypoczynkowe, często ukryte za drewnianą boazerią drzwi i z widokiem na prywatny ogród.

Płytkie płyty podłogowe zapewniają doskonałą wentylację poprzeczną i dostęp do naturalnego światła, a staranne usytuowanie pawilonów chroni centralną przestrzeń przed nadmorskimi wiatrami. W kwestii zrównoważenia Sorrento Beach House również nie zawodzi. Generowanie wody deszczowej, wybór paneli słonecznych oraz zastosowanie żaluzji zewnętrznych i wentylatorów sufitowych minimalizują zużycie. A w kwestii paneli słonecznych, sprawdźcie ofertę dachów solarnych zintegrowanych z ogniwami fotowoltaicznymi od SunRoof.

Lokalizacja: Port Phillip Bay, Australia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej
zdjęcia: Rory Gardiner
  • FB Instagram Pintarest

Zobacz podobne