stajnia

Stajnia we włoskich Alpach

Odrestaurowana stajnia we włoskich Alpach obejmuje swój niezrównany krajobraz. Za jej projektem stoi firma architektoniczna ATOMAA z siedzibą w Mediolanie. Przekształcili oni rozpadającą się strukturę w rodzinną rezydencję inspirowaną tradycyjną architekturą alpejską.

Włoska stajnia pośrodku Alp

Kiedy architekci z ATOMAA po raz pierwszy podeszli do struktury agrarnej stajni w Varzo we Włoszech, była ona w opłakanym stanie. Ale budynek – z bogatym włoskim dziedzictwem alpejskim i obfitością materiałów wielokrotnego użytku – miał potencjał, by stać się sielskim miejscem marzeń właścicieli. Po udanej renowacji w jej murach zamieszkała rodzina z Zurychu.

Otoczona wysokimi szczytami w dolinie modrzewiowej stajnia zawierała stary kominek i duży kamienny łuk, który wskazywał na jego historyczną przeszłość. Architekci wykorzystali historię budynku, aby zainspirować jego obiecującą przyszłość. Dom o powierzchni 142m2 starannie równoważy autentyczność i współczesność, zachowując istniejący kształt konstrukcji. Jednocześnie zmieniając konfigurację wnętrz poprzez dyskretne rozszerzenie. Lokalni rzemieślnicy ręcznie odrestaurowali zewnętrzną część budynku, używając kamieni z oryginalnego budynku. Teksturowana fasada oddaje hołd tradycyjnej tożsamości domu, jednocześnie odzwierciedlając skaliste góry tuż za murami bryły.

W przeciwieństwie do surowej powierzchni zewnętrznej, wnętrze tworzy nieozdobione, ale ciepłe środowisko, z którego można obserwować otaczający krajobraz. Całkowicie drewniany rdzeń odwzorowuje kształt kamiennej elewacji, ilustrując zasadę „przestrzeni w przestrzeni” preferowaną przez ATOMAA do ponownego wykorzystania alpejskich ruin.

Technikalia

Tam, gdzie było to możliwe, architekci ponownie wykorzystali drewniane elementy odzyskane ze starych stropów i zniszczone belki stropowe. „W kontekście silnie nacechowanym wykorzystaniem kamienia, wewnętrznie wybraliśmy drewno na podłogi, ściany, sufity i główne elementy wyposażenia” – mówi zespół ATOMAA. Ta powściągliwa paleta materiałów wykorzystuje również modrzew, czarną żywicę, surowy beton i łupek, aby pokazać bogactwo objętości i proporcji.

W przestrzennym i emocjonalnym sercu domu znajduje się kuchnia, którą architekci przeprojektowali na pokój o podwójnej wysokości, aby pomieścić rozszerzenie – od którego odchodzą inne przestrzenie domu. Naturalne światło wpada do wnętrza z góry przez w pełni przeszklony szczyt dachu.

Tak jak zamierzano, odrestaurowana stajnia jest surowa i minimalistyczna, a jednocześnie ma rustykalne ciepło. A najważniejsze, że sąsiednie, misterne formacje skalne i idylliczne pastwiska pozostają nietknięte.

Lokalizacja: Varzo, Włochy
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne