Stall Blaunca

Projekt obejmował modernizację stodoły, oddalonej zaledwie o 45 minut spaceru od samej doliny. Miejscowość położona jest w pięknym miejscu, z widokiem na jezioro Sils. Znajduje się tam kilka stodół, z których część nadal pełni swe pierwotne funkcje, służąc rolnikom działającym w tym rejonie Alp. Część zabudowań została jednak zmieniona na górskie chaty.
 
Stajnia zmodernizowana przez architektów firmy Kuechel ma powierzchnię 210 m2. Dzięki odpowiedniemu projektowi stała się ona niewielkim miejscem, jak ze snu, gdzie czas wydaje się stać w miejscu.
 
Zgodnie z założeniami projektu, stajnia od zewnątrz miała się właściwie nie zmienić, ale wewnątrz architekci mieli stworzyć magiczną atmosferę. Nowe wnętrze stało się więc idealną kryjówką, w której można schować się przed światem i pełną cywilizacją. To miejsce zapewniające oryginalną rekreację, bez telewizora i telefonu komórkowego.

W piwnicy, przez którą goście wchodzą do stajni, znajduje się stary stół otoczony oryginalnymi krzesłami w stylu engandyńskim. Przy starych korytach do karmienia można powiesić kurtki i zostawić buty, by chwilę później usiąść przy nowoczesnym, stalowym kominku, który pokazuje, że nie wszystko w tym domu zatrzymało się w czasie.
 
Poziom wyższy został zaprojektowany jako otwarte poddasze. Znajduje się tu pomieszczenie z otwartą kuchnią, jadalnią oraz dużym kominkiem z czarnej stali. Jest też strefa wypoczynkowa przykryta lisim futrem.
 
Kuchnia wydaje się być przestronna, jakby lekko unosiła się w powietrzu. Taki efekt udało się osiągnąć stosując odpowiednio stalowe tzw. belki typu T. Cechą wyróżniającą całego pomieszczenia jest różnica poziomów na całej długości powierzchni. Dzięki tej różnicy poziomów, część wyższa podłogi tworzy rodzaj ławy w jadalni. Z salonu i oryginalnej sofy-łóżka rozciąga się piękny widok na góry i jezioro. To doskonałe miejsce do podziwiania górskiej panoramy w chłodne, zimowe dni. Szyby umieszczone za oryginalnymi belkami stajni chronią przed chłodem, ale wpuszczają do wnętrza naturalne światło, tworząc w domu ciepłą i przytulną atmosferę.

Lokalizacja: Szwajcaria
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne