Stare teksańskie ranczo zamienione w rodzinny raj

W pobliżu Austin, w regionie Texas Hill Country, firma Root Design Company zamieniła stare teksańskie ranczo w wyjątkowe miejsce – wygodny raj dla rodziny i przyjaciół.
 
Ranczo Buena Vida, czyli „Dobre życie”, to 40 hektarów ziemi oddalonej od Austin o około 40 kilometrów. Dom stoi na osłoniętej skarpie z widokiem na rozległy zielony teren.
 
Właściciele tej posiadłości mieszkali w Waszyngtonie, kiedy rozpoczął się cały projekt, ale od dawna planowali przenieść się bliżej rodziny. Zwrócili się więc do konsultanta projektowego Bena Doziera z Root Design Company, by dopilnował wszystkiego i odnowił nieruchomość w taki sposób, który będzie idealnie pasował do ich potrzeb. W efekcie powstał prawdziwy, spersonalizowany pod właścicieli, ich własny raj na ziemi.
 
Na ranczu znajdował się wcześniej dom główny, domek dla gości oraz niewielki kurnik. Wszystko było mocno zaniedbane i wymagało gruntownych prac. Klienci chcieli też zwiększyć powierzchnię mieszkalną, by mogli w przyszłości pomieścić całą rodzinę i liczne grono przyjaciół.
 
Dom zyskał współczesny wygląd, dzięki zastosowaniu metalowego dachu i czarnej elewacji. Przestrzenie mieszkalne zostały powiększone o zacienione tarasy, z których można podziwiać piękne widoki na teksańską przyrodę. Wnętrze uległo gruntownej przemianie. Kuchnia została odnowiona i teraz ma najwyższej jakości wykończenia w stylu eleganckim i współczesnym. Nowa paleta materiałów nie kłóci się ze swoim otoczeniem i historią tego miejsca, ponieważ obejmuje produkty, które z czasem zyskają srebrzystą patynę.  W projekcie pojawiają się też surowe, stalowe drzwi i półki, cynkowane blaty oraz drewniane sufity, które zestawiono dla kontrastu z białymi, prostymi, gipsowymi wykończeniami ścian. W nowym domu pojawiają się duże przeszklenia, które wprowadzają do wnętrza naturalne światło i panoramiczne widoki.

Specjalna przestrzeń dla gości to odnowiony stylowo „Teksański Motel”, czyli Airstream pochodzący z 1976 roku. Jego odświeżone wnętrze to połączenie drewnianych paneli z ikonicznym, błyszczącym, srebrnym wykończeniem.
 
Architekci zadbali także o przestrzeń zewnętrzną wokół domu i przy basenie stworzyli doskonałe miejsce wypoczynku i rozrywki na świeżym powietrzu. Pojawiła się tam nowa, stalowa konstrukcja z lekko nachylonym dachem, która daje nie tylko cień podczas spotkań, ale w pawilonie mieści się też zewnętrzna kuchnia i jadalnia. Z tyłu pawilonu stworzono oryginalną ścianę wyłożoną drewnem do kominka, w której znajduje się zewnętrzne palenisko i telewizor idealny na letnie wieczory kinowe. Z tego miejsca roztacza się też zachwycający widok na położoną poniżej równinę.

Lokalizacja: Teksas, USA
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne