stodoły w valais

Sielskość STODOŁY w Valais

Studio architektoniczne Savioz Fabrizzi Architekci zachwycają nieziemskimi renowacjami bądź projektami, które wpisują się w sielski krajobraz Szwajcarii. Tym razem postawili na projekt renowacyjny STODOŁY w Valais.

Użytkowa przeszłość STODOŁY w Valais

Budynek ówcześnie był STODOŁĄ ze stajnią i warsztatem – użytkowy budynek dumnie stał na pięknie usytuowanej działce w kantonie Valais w Szwajcarii. Savioz Fabrizzi postanowili przekształcić  nowoczesną STODOŁĘ, gdzie poklaskiem cieszyła się tężyzna fizyczna w przestrzeń mieszkalną. Pracowitość czterech kątów ewoluowała w sferę wytchnienia STODOŁY w Valais.

Stary budynek charakteryzowały wyraźne, poziome linie i osadzenie w naturalnym zboczu. Jego dolną część stanowiła murowana podstawa, która dawała oparcie drugiej, drewnianej części. W ramach prac renowacyjnych stworzono pustą przestrzeń między częścią murowaną i drewnianą, przesuwając tę ostatnią w kierunku krawędzi zewnętrznych budynku. Architekci zdecydowali się na taki zabieg m.in. po to, by zredukować liczbę dodatkowych otworów w ścianach zewnętrznych.

Przestrzenne rozparcelowania

Podwójna wysokość nowej przestrzeni łączy się z antresolą i pozwala stworzyć silne relacje z zewnętrzną częścią STODOŁY w Valais. Efekt ten wzmacniają dodatkowo duże szyby, które biegną od podłogi aż po sufit. Szklane drzwi można w pełni otworzyć, dzięki czemu wnętrze staje się częścią swego otoczenia. Zwróćcie uwagę na dach pokryty ponadczasowym łupkiem. Szeroką gamę łupka znajdziecie w Akademii Rzemiosła Łupkowego.

W nowej, drewnianej części domu urządzono salon, który swoim charakterem tworzy intymność części codziennej. W deskach wycięto otwory dające miejsce przeszkleniom, które niczym obraz zatrzymują krajobraz. Na polskim poletku fenomenalną pracę w dziedzinie przeszkleń, wykonuje Multiko. Z kolei w bardziej zamkniętych miejscach budynku, czyli na jego dolnym poziomie, urządzono sypialnię i łazienkę. Te przestrzenie wymagające większej prywatności osadzono jakby w podziemiu STODOŁY w Valais – schody prowadzące do tych pomieszczeń tworzą iluzję przejścia w inny wymiar. Jednak o miłośnikach nocnych wspinaczek również pomyślano, bowiem antresola, znajdująca się w części najwyższej, tworzy dodatkową sypialnię.

Lokalizacja: Valais, Szwajcaria
Tekst: nowoczesna STODOŁA

 

Czytaj więcej

Zobacz podobne