Nowoczesna stodoła

Kamienna stodoła położona jest w najwyższym punkcie farmy i początkowo była budynkiem typu „bank barn”, który idealnie wpisywał się w nierówną topografię działki.
Z upływem czasu i kilku pokoleń, przy zmianach właścicieli i różnej konserwacji, praktycznie nie można było uratować żadnej z oryginalnych, drewnianych części konstrukcji.

Zachowały się jednak piękne, kamienne ściany, które pokryły się patyną i żółtą ochrą. Połowa ścian wymagała przebudowy, co stało się sporym wyzwaniem ze względu na to, że architektom i właścicielom zależało na zachowaniu starego zabarwienia i charakteru murów. Architekci blisko współpracowali z inżynierem budowlanym i murarzem, by uzyskać mieszankę zaprawy, która będzie bezpieczna i będzie miała podobną teksturę i reakcję na środowisko, jak pozostałe ściany.

Do kamiennej skorupy stodoły wprowadzono ciężkie belki z drewna daglezji zielonej, a ogromną przestrzeń, idealną do spotkań, stworzono dzięki stalowym kratownicom, które znalazły się przy drzwiach. Spory, obłożony stalą kominek ociepla przestrzeń i umożliwia korzystanie z budynku także w chłodniejsze pory roku. Strych, na który wchodzi się po nowych schodach, znajduje się po stronie wschodniej. Część drewniana ścian została usunięta i zastąpiona przez szklane płyty, zrobione na miarę, które umieszczono w lekkich stalowych futrynach. W ten sposób otwarto wnętrze na piękne widoki i wprowadzono do wnętrza ogromną ilość naturalnego światła.

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook

Architekt i zdjęcia: Bohlin Cywinski Jackson



Tekst: nowoczesna STODOŁA


 

więcej