stony hill

nowoczesna STODOŁA na kamienistym wzgórzu

Stony Hill to dom zaprojektowany przez Bates Masl + Architects dla młodej rodziny, zlokalizowany w Amagansett. Miejscowość ta położona jest pomiędzy łąkami i lasami. Pierwotnie tereny te służyły jedynie jako łowieckie, później jako lokalne pastwisko.

Łąkę znajdująca się na tych terenach podzielono za pomocą niskich kamiennych murów na parcele, na których kolejno wypasały się zwierzęta. Synergia pomiędzy ziemią, zwierzyną i interwencją człowieka ustabilizowała krajobraz. W ostatnim czasie, gdy rolnictwo nieco podupadło, a historia miejsca jest przez to zanika.

Odniesienie się do historii agrarnej tych terenów stanowiło cel tego projektu. Udało się to głównie poprzez podzielenie terenu w sposób podobny do oryginalnych działek pastewnych.

W ten sam sposób, w jaki działki miały różne dojrzałości traw ze względu na wypas rotacyjny, skala i gęstość nasadzeń w każdej strefie zostały zaprojektowane tak, aby różniły się w zależności od współczesnych potrzeb: wysokie trawy i krzewy zapewniają wizualny i akustyczny bufor od drogi, trawy średniej wysokości zasłaniają dom przed podejściem, a niska trawa i pokrycie gruntu wraz z dużymi przeszkleniami otwierają widoki tam, gdzie jest to właściwe.

Bryłę Stony Hill podzielono na mniejsze budynki, z których każda odnosi się do jednej ze stref: wspólnej, prywatnej, gościnnej i usługowej. Dachy dwuspadowej nawiązują do konstrukcji tradycyjnych STODÓŁ, lecz z nowoczesnym zacięciem. W celu wpuszczenia większej ilości światła do wnętrza budynków w kalenicy zastosowano wcięcia.

Tradycja i nowoczesność przenikają się we wnętrzach budynków. Zastosowanie odsłoniętej strzechy na ścianach stanowi nawiązanie do wysokich traw na zewnątrz. Naturalne materiały, takie jak dąb, płytki ceramiczne i tynk wzmacniają połączenie z krajobrazem i zapewniają poczucie ciepła w Stony Hill. Przestrzenie wspólne skupiają się wokół kominków, zachęcając mieszkańców do spędzania czasu we wspólnym gronie.

Dzięki holistycznemu podejściu zarówno do architektury jak i do krajobrazu, projekt opowiada historię tego miejsca, tworzy zapis przeszłości wzbogacając dom o głębsze znaczenie.

Jeśli interesuje Cię temat wykorzystania strzechy w budownictwie, zajrzyj tutaj.
Po nietuzinkowe przeszklenia, zajrzyj do Multiko.

Lokalizacja: Amagansett, Stany Zjednoczone
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne