Strone of Glenbanchor by Loader Monteith Architects in Scotland

Magia krajobrazu Strone of Glenbanchor

Szkocka praktyka architektoniczna Loader Monteith Architects rozbudowała odległą kamienną STODOŁĘ w szkockich górach. Z tego tytułu wykorzystała dwie bryły pokryte lokalnie pozyskiwanym czarnym drewnem. Poznajcie Strone of Glenbanchor, bo to o niej mowa.

Renowacja szkockiej STODOŁY

Strone of Glenbanchor, położone na skraju Parku Narodowego Cairngorms w środkowej Szkocji, pierwotnie wybudowano jako domek dla croftera. Mianowicie dla osoby, która zajmowałaby się obszarem ziemi rolnej zwanej croft, często dla właściciela gospodarstwa rolnego. Powierzchnię, na której mieści się nowoczesna STODOŁA przeznaczono dla dużej posiadłości. Klienci początkowo zlecili rozbudowę, aby stworzyć dom wakacyjny przeznaczony ucieczce w naturę. Jednak ostatecznie przeprowadzili się na stałe po zakończeniu projektu w 2020 roku.

Loader Monteith z Glasgow zaprojektował nowe formy tak, aby harmonijnie współgrały z krajobrazem i oryginalnym budynkiem. Wszystko zgodnie z lokalnymi przepisami planistycznymi, zgodnie z którymi wszelkie nowe interwencje nie mogą być większe niż pierwotna powierzchnia zabudowy. Wcześniej chata była ciemna i podzielona na przegródki. Z małą kuchnią pośrodku i dwoma pokojami z pojedynczymi oknami po obu stronach.

Projekt składał się z trzech głównych etapów. Rozbudowy istniejącego domku na zewnątrz o nową część mieszkalną i w górę z dobudówką z lukarną. Jednocześnie dodając nowe skrzydło za głównym domem, które miało na celu otwarcie przestrzeni na krajobraz.

Technikalia oraz przestrzeń Strone of Glenbanchor

Strone of Glenbanchor to wyjątkowy dom i miejsce, które przemawia do magii szkockiego krajobrazu. Ostatecznie ten projekt polegał na jak najlepszym wykorzystaniu widoków, więc okna i drzwi otwierają dom na góry. Wysokie otwory wykonane w grubych ścianach STODOŁY wpuszczają światło do rozbudowanych pomieszczeń mieszkalnych. Zastępując w ten sposób oddzielne wcześniej pokoje wyspową kuchnią i stołem jadalnym na otwartym planie.

Nad oryginalną bryłą dobudówka mieści gabinet i dwie sypialnie dla gości, z których roztacza się widok na krajobraz przez długie lukarny. Pierwotny ślad bryły wpada do nowych rozszerzeń, z dwoma otworami po obu stronach kominka prowadzącymi do nowej przestrzeni życiowej i przeszklonym korytarzem łączącym się z niezależną częścią skrzydła, w którym znajduje się sypialnia, łazienka i biuro.

Podczas gdy wewnętrznie przedłużenia wtapiają się w istniejący domek z białymi wykończeniami ścian, okładzina z czarnego drewna na zewnątrz została wybrana, aby uzupełnić i kontrastować z oryginalną strukturą. „Aby umieścić dom w odpowiedniej scenerii, szukaliśmy lokalnych dostawców materiałów” — wyjaśnia Loader Monteith Architects. Łupek, drewno i kamień zakotwiczają dom, podczas gdy wewnątrz jaśniejsze, bardziej miękkie materiały i kolory sprawiają, że widoki zajmują centralne miejsce”.

Wszystkie materiały konstrukcyjne były pozyskiwane lokalnie i tam, gdzie to możliwe, ulegają naturalnej biodegradacji lub w przypadku rynien, można je przetopić i ponownie wykorzystać.

Lokalizacja: Highlands, Szkocja
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne