Suha Private House

Prezentowany dom jednorodzinny został wybudowany we wsi Suha, na przedmieściach zabytkowego słoweńskiego miasta Škofja Loka, którego historia sięga tysiąca lat wstecz.
Budynek powstał w miejscu dawnego budynku rolniczego. Ze względu na regulacje związane z kulturowym dziedzictwem tego miejsca, nowa konstrukcja musiała mieć dwuszczytowy dach i maksymalne wymiary budynku, który zastąpiła.  

Działka znajduje się na wzgórzu położonym w bezpośrednim sąsiedztwie rzeki Sora i tej lokalizacji zawdzięcza piękne, panoramiczne widoki na średniowieczny zamek, który góruje nad miastem Škofja Loka.
Właścicielem domu jest syn właściciela gospodarstwa, który ma wykształcenie akademickie i marzył o miejskim domu w tradycyjnym, wiejskim rejonie. Budynek ma spore podpiwniczenie, parter i jedno piętro. Piwnica otwiera się na dolny taras od strony rzeki, a parter zwraca się w kierunku trawiastego dziedzińca położonego nieco wyżej. Pierwsze piętro, gdzie mieszczą się sypialnie, jest ukierunkowane na wschód.
Publiczna przestrzeń domu znajduje się od strony wschodniej, skąd można dotrzeć  zarówno na nogach, jak i samochodem. W piwnicy znajduje się garaż, a wzdłuż dłuższej, wschodniej ściany domu umieszczono schody zewnętrzne, które prowadzą do głównego wejścia.
Zachodnia strona budynku jest ukryta w trawiastym zboczu, które jest przedłużeniem tarasu na poziomie przeszklonego salonu. Taka organizacja budynku pozwala mu lepiej integrować się z otoczeniem, a samo usytuowanie budynku na farmie łączy urbanistyczny wizerunek domu z przytulnością rolniczego podwórza, które otaczają różne budynki rolne, łącząc się z nowymi domami dzieci.
Podział domu na poszczególne poziomy jest prosty i logiczny. Piwnica zawiera duży garaż, pomieszczenie do przechowywania potrzebnych rzeczy, pokój fitness z sauną oraz pomieszczenie z bojlerem i instalacjami. Schody prowadzą na parter, który otwiera się na dziedziniec po stronie zachodniej domu. Ma on długi prostokątny kształt. Po węższej, północnej  stronie znajduje się klatka schodowa z głównym wejściem oraz toaletą. Pozostała, spora część parteru łączy kuchnię, jadalnię i salon, który dzięki wysokim oknom na szerokości 12 metrów otwiera się na „atrium” domu. Stąd rozciągają się malownicze widoki na rzekę i stare miasto. To w zasadzie jest pokój „z balkonem” i pięknymi widokami.
Z parteru przechodzi się schodami na piętro, gdzie znajduje się długi korytarz z niskimi oknami oferującymi również panoramiczne widoki. Wschodnia ściana tego korytarza poprzecinana jest drzwiami, które prowadzą do sypialni z łazienkami i miejsc pracy dla domowników. Cała wschodnia ściana korytarza jest wyłożona szafami.
 
Lokalizacja: Suha, Słowenia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne