Nowoczesna stodoła

Młoda para kupiła działkę w rejonie Lipna.
 Działka znajduje się w lesie u podnóża wzgórza, a na niej znajdował się letni domek zbudowany w latach 1980-tych. Budynek wymagał jednak przekształcenia w dom odpowiedni dla młodych właścicieli, którzy kochają przyrodę i chcieli być bliżej natury. Głównym celem renowacji było zachowanie prostej formy i połączenie wnętrza z otoczeniem.

Jedyne części, które pozostały z poprzedniego domku to dach i niektóre segmenty ścian zewnętrznych. Część domu od strony południowej została otwarta na widoki na pobliskie jezioro. Ściany zewnętrzne zostały teraz wykończone naturalnym kamieniem. Okna zostały zaprojektowane tak, by wpuścić do domu maksymalną ilość światła i zapewnić mieszkańcom piękne, panoramiczne widoki na otoczenie. Kiedy okna na parterze zostaną otwarte, salon powiększa się o taras zewnętrzny. Te okna można również zabezpieczyć drewnianymi, składanymi żaluzjami. Podczas przebudowy wykorzystano różne rodzaje materiałów – kamień, cegła, metal i drewno – łącząc je w jedną, spójną całość.

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook



Tekst: nowoczesna STODOŁA







 
więcej