Nowoczesna stodoła

Dom o nazwie Sunshine Canyon House został zaprojektowany dla czteroosobowej rodziny i stoi na stromym, górskim zboczu skalistego kanionu w amerykańskim stanie Kolorado.
Mały domek oddalony jest od miasta Boulder o około 5 mil, ale nie czuć tu miejskiego zgiełku.

Budynek otoczony jest gęstym lasem, w którym rosną sosny i jodły, które kiedyś porastały też samą działkę. W 2010 roku doszło tu jednak do pożaru, podczas którego spaliły się nie tylko stuletnie drzewa, ale też stojąca w tym miejscu chata. Kiedy opadł popiół, na działce pozostały tylko granitowe kamienie i strome zbocze, a spalone drzewa odsłoniły piękne widoki. Działka po pożarze przypominała bezleśne krajobrazy okolic Boulder, które zostały upamiętnione na zdjęciach sprzed około stu lat. Te właśnie czasy oraz tradycje rolnicze tego regionu stały się inspiracją dla nowego projektu.

Nowy budynek ma dwuspadowy dach, a rustykalne materiały nawiązują do dawnych tradycji w architekturze. Sam projekt jednak nawiązuje nowe relacje z otoczeniem i jest dopasowany do swej lokalizacji i kontekstu.

Stopniowana forma domu stanowi przeciwwagę dla nierównego terenu. Duże granitowe głazy wyznaczają zarysy drogi. Konstrukcja domu jest częściowo wsunięta w zbocze, a dwa duże elementy budynku – jeden z przestrzenią dzienną, a drugi z sypialniami – ułożone są na sobie i zrotowane tak, by miały optymalny dopływ promieni słonecznych i zapewniały różne widoki z każdego pomieszczenia. Pod wysuniętymi formami powstaje zacieniona, osłonięta przestrzeń.

Odsłonięte belki, pokryte rdzą stalowe blachy oraz drzwi o wymiarach w typie stodoły nawiązują wizualnie do wiejskich korzeni tego regionu, choć w praktyce chodziło przede wszystkim o stworzenie ognioodpornej konstrukcji, która nie będzie wymagała dodatkowej konserwacji.

Wszystkie urządzenia domowe oraz systemy oświetleniowe zostały wykorzystane tak, by zużywać minimalną ilość prądu, dzięki czemu miesięczny rachunek za prąd wynosi zaledwie 9 $. Doskonała izolacja, okna z trzema szybami oraz przesuwne drzwi sprawiają, że w lecie wewnątrz jest chłodno, a w zimie ciepło. Budynek ogrzewany jest podłogowo oraz z wykorzystaniem pieca na drewno o wysokiej wydajności. Lekka, otwarta organizacja wnętrza oraz duża ilość przeszkleń sprawiają, że pomieszczenia są jasne i wypełnione światłem dziennym, a lekki wiatr jest w stanie naturalnie wentylować wszystkie pomieszczenia.

Podziwiaj naszą galerię nowoczesnych STODÓŁ na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook

Architekt: RenEe del Gaudio



Zdjęcia: David Lauer



Tekst: nowoczesna STODOŁA







 
więcej

komentarze

Małgorzata Reszkowska:
Od razu poprawia się nastrój, gdy ma się taki widok i z takiego miejsca :)
Katarzyna Góralska:
Śniadanie na łonie natury :-) a jakie widoki :-). Podoba mi się :-)
Agata Sochacka:
To miejsce dla mnie
Marta Wojtyca:
Widok za oknem ❤
Marek Kusior:
Boulder - Mekka Ultrasów, no przeMEGAbajeczna okolica 💪👟👟👍
Roman Szczerbiński:
Super
Karolina Dawid:
Ja się pakuje i przeprowadzam 😍
Bożena Kuczer:
Kurczę to jest to :) chętnie bym tam siebie widziała z dala od tego wszystkiego :) https://www.youtube.com/watch?v=d_HlPboLRL8
Monika Marcinowska:
o luuuudzie!!! :)
Anna Sikorska:
Paweł!😍
zobacz ten wpis na FB

komentarze

Małgorzata Reszkowska:
Od razu poprawia się nastrój, gdy ma się taki widok i z takiego miejsca :)
Katarzyna Góralska:
Śniadanie na łonie natury :-) a jakie widoki :-). Podoba mi się :-)
Agata Sochacka:
To miejsce dla mnie
Marta Wojtyca:
Widok za oknem ❤
Marek Kusior:
Boulder - Mekka Ultrasów, no przeMEGAbajeczna okolica 💪👟👟👍
Roman Szczerbiński:
Super
Karolina Dawid:
Ja się pakuje i przeprowadzam 😍
Bożena Kuczer:
Kurczę to jest to :) chętnie bym tam siebie widziała z dala od tego wszystkiego :) https://www.youtube.com/watch?v=d_HlPboLRL8
Monika Marcinowska:
o luuuudzie!!! :)
Anna Sikorska:
Paweł!😍
zobacz ten wpis na FB