SV House

Projekt dotyczył budowy domu przy pozostałościach starego, wiejskiego budynku. Jego ogromną zaletą jest sama działka, która położona jest na wybrzeżu w Alpach Bergamskich, i dzięki temu oferuje piękne widoki, którymi mogą się cieszyć mieszkańcy korzystając z dużych okien w ścianie zachodniej. 

Okna z barwionego szkła, z których część umocowana jest na stałe, a część można otworzyć, pomagają tworzyć dialog pomiędzy wnętrzem domu a samą doliną i krajobrazem.
Konstrukcja jest bardzo prosta – dwie kamienne ściany łączy żelbetonowa płyta, a wyższy poziom, dach i fasada wykonane są z drewna. Dwie ściany łączące zostały zrobione z pozyskiwanego lokalnie kamienia, a fasada z drewna modrzewiowego nawiązuje do architektury znanej w rejonach alpejskich. Powierzchnia jednego poziomu to zaledwie 22 m2, ale organizacja wnętrza pozwoliła je sprytnie wykorzystać. Na parterze znajduje się kuchnia i kominek, pierwsze piętro to sypialnia i łazienka, a na najwyższym poziomie ulokowano sypialnię główną właścicieli.

Choć cała powierzchnia domu jest niewielka, sam projekt i dobór materiałów pomogły stworzyć wrażenie ciepła i działające na wyobraźnię poczucie przestrzeni. Wysokość budynku można odczuć dzięki lekkim schodom, które na wyższych poziomach mają transparentną część podłogową.

Architekci zdecydowali się zastosować na podłodze parteru naturalny kamień, który przechodzi na taras naziemny, tworząc ciągłość pomiędzy wnętrzem a przestrzenią na zewnątrz.
Założeniem całego projektu i doboru materiałów była chęć nadania nowej interpretacji tradycji, którą szanuje zarówno właściciel, jak i sam projektant.
 
Lokalizacja: Alpy Bergamskie, Włochy
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne