Swallowfield BARN

Potrzeba było całej wioski, by wybudować stodołę, którą kanadyjski architekt Asher deGroot z firmy Motiv Architects zaprojektował na farmie swoich rodziców w Kolumbii Brytyjskiej.
Rodzice architekta, Dennis i Jenny deGroot, postanowili większość prac wykonać samodzielnie, by ograniczyć koszty, a pomoc zaoferowało im 60 ochotników.
Budynek, który z założenia pełni funkcje rolnicze, został zbudowany w tradycyjnym stylu stosowanym w zabudowaniach związanych z hodowlą zwierząt w Ameryce Północnej, gdzie budynki tego typu były zwykle stawiane przez członków lokalnej społeczności.

„Celem projektu było postawienie nowej stodoły, która będzie też służyła jako miejsce spotkań, a budowa miała być przeprowadzona w tradycyjny sposób, z pomocą mieszkańców, z wykorzystaniem prostych technik i dostępnych na miejscu materiałów” – mówi architekt, który jest współzałożycielem firmy Motiv Architects z Vancouver.

STODOŁA ma dwuspadowy dach, który jednak jest lekko asymetryczny. Jego rama wykonana jest z laminowanych belek, a w projekcie dachu pomagał inżynier specjalizujący się w pracy z drewnem, Eric Karsh z firmy Equilibrium. Uzyskany wewnątrz „katedralny efekt” jest wynikiem blisko ułożonych belek oraz sporej ilości naturalnego światła, jakie wpuszczono do środka.

Drewniany łuk w ogrodzie podkreśla jeszcze bardziej kanciastą formę stodoły, tworząc efekt „wejścia” przy trawiastej ścieżce prowadzącej do szerokich drzwi budynku.
Część frontowa i tylna budynku jest wyłożona pionowo ułożonymi deskami z daglezji zielonej, które wcześniej wykorzystane zostały jako szalunek do betonu. Kilka wąskich okien pomaga wprowadzić naturalne światło do wnętrza.
Parter stodoły jest przestronny, z dużą ilością wejść i alejek, które rozplanowano tak, by można było swobodnie przemieszczać sprzęt rolniczy i zwierzęta. „To w końcu prosta stodoła zaprojektowana dla prostych mieszkańców – krów, świń, drobiu, kotów i sów” – wyjaśnia deGroot.
Na poziomie wyższym można z bliska obejrzeć odsłonięte, drewniane, laminowane belki. „Perełką tego projektu jest strych na siano i część wspólna znajdująca się nad parterem, gdzie można dojść przez warsztat” – dodaje architekt.
 
Lokalizacja: Kolumbia Brytyjska, Kanada, USA
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne