Szklana Restauracja ÄNG w Szwecji by NORM Architects

Szklana Restauracja ÄNG w Szwecji

Niejako samotny diament na pofałdowanych polach, czyli jedna z największych winnic w Szwecji – szklana Restauracja ÄNG to niezwykłe doświadczenie kulinarne, które angażuje wszystkie zmysły. Częściowo podziemna restauracja z gwiazdką Michelin ze spektakularnym wejściem do szklarni pośrodku bujnego pola została zaprojektowana przez Norm Architects i umeblowana przez japońskiego Karimoku, aby stworzyć stymulującą grę między architekturą, jedzeniem, winem, wnętrzami i sztuką. Zapewniając równowagę i harmonijne 19-daniowe doświadczenie haute-cuisine.

Doświadczenie w szklanej Restauracji ÄNG zaczyna się jeszcze zanim wejdziesz do środka. Spacer po bujnej łące z uprawami i trawami po obu stronach krętej ścieżki prowadzi gości do lśniącej nowoczesnej STODOŁY. Stanowi ona nowoczesną i wyrafinowaną interpretację szklarni. Mając od wewnątrz żelazną konstrukcję, stoi jak pryzmat pośrodku pola, całkowicie ostry i gładki, odzwierciedlający otoczenie.

Biorąc swoją nazwę od okolicznych łąk, Restauracji ÄNG eksploruje zarówno powierzchnię, jak i głębsze części szwedzkiego krajobrazu. Widok na podmokłe tereny dodaje jeszcze większego spokoju.

Zamykający się w szklanym domu, mały ogródek ziołowy od frontu ujawnia lokalny akcent i podejście do kulinarnych doznań, które masz zamiar mieć. Żywopłot pozwala w ograniczonym stopniu dostrzec pobliskie jezioro, ale pozwala zachować skupienie dokładnie tam, gdzie się znajdujesz.

Połączeni wspólną wiarą w ponadczasową estetykę i ambicją tworzenia produktów spełniających codzienne potrzeby, postanowiliśmy stworzyć wyselekcjonowaną gamę produktów we współpracy ze studiem projektowym Bonni Bonne. Studio z siedzibą w Norrland w Szwecji zrodziło się ze wspólnej pasji i fascynacji naturą, gastronomią i obecnością codziennej estetyki. Z ambicją podkreślenia niektórych tradycji Norrland, prezentują prawdziwe rzemiosło i starożytną wiedzę w nowych kontekstach. W nowoczesnym ujęciu, pracując na styku poetyckiej i ponadczasowej estetyki, aby tworzyć produkty z codziennych potrzeb.

Lokalizacja: Szwecja
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne