Szkoła średnia w Anglii

Szkoła średnia Bedales znajduje się w miejscu, które charakteryzuje niezwykłe piękno przyrody. Stoi na skraju Parku Narodowego South Downs w południowo-wschodniej Anglii, w wiosce Steep w pobliżu miasteczka Petersfield. Budynek Art and Design School został zaprojektowany wokół pięknego, dostojnego dębu, który rośnie na nowym, zlokalizowanym centralnie, trawiastym dziedzińcu szkoły. 

Projekt budynku nawiązuje do tradycyjnych zabudowań rolniczych tego regionu, z połączonymi ścianami szczytowymi i blaszanymi dachami, które przypominają połączone ze sobą stodoły. Architekci zdecydowali się na naturalne materiały, by podkreślały one więź budynku z jego otoczeniem.
Na wyższym piętrze znajduje się seria starannie zaprojektowanych przestrzeni otwartych, łączących się z innymi pomieszczeniami. To studia, w których uczniowie mogą uczyć się sztuki w sposób niezależny i indywidualny, niezależnie od wielkości grupy i różnych czynności, którymi zajmują się poszczególni uczniowie. Na parterze stworzono miejsce do nauki bardziej rzemieślniczych dziedzin sztuki, np. projektowania biżuterii i odzieży.
Budynek szkoły połączony jest z otoczeniem zewnętrznym dzięki osłoniętym tarasom po obu stronach szkoły, które zwiększają przestrzeń, w której uczniowie mogą malować, rysować, rzeźbić, czy po prostu spokojnie odpoczywać na świeżym powietrzu.
 
Projekt budynku podkreśla więź z otaczającą go przyrodą również dzięki zastosowaniu zasad budownictwa pasywnego. Forma i wschodnio-zachodnie ułożenie pięciu dachów dwuspadowych nowej szkoły definiuję przestrzenie wewnętrzne, które są starannie przemyślane pod kątem nie tylko kształtu, ale też oświetlenia. Takie ustawienie zwiększa optymalną ilość naturalnego światła, jaka wpada do wnętrza przez większość dnia i ogranicza w ten sposób konieczność doświetlania pomieszczeń w sposób sztuczny.
 
Termiczna masa odsłoniętych powierzchni betonowych przyczynia się do większej stabilności temperatury wewnętrznej. Drewniane ekrany oraz duży dąb rosnący na centralnym dziedzińcu szkoły zapewniają wnętrzom cień podczas słonecznych, letnich dni. Ślad węglowy budynku redukuje drewno z uprawy ekologicznej, zastosowanie materiałów odnawialnych, w tym paneli akustycznych wykonanych z włókien drewna.
Projekt jest nowoczesny, ale zdecydowanie nawiązuje do długiej historii szkoły średniej, założonej w 1893 roku przez Johna Badleya. Nowy budynek szkoły podkreśla istotę kreatywności w sztuce, pokazując jak iść z duchem czasów, nie zapominając o swym dziedzictwie.

Lokalizacja: Bedales, Wielka Brytania
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne