Talbot-Wallis House to dom dla malarza

Talbot-Wallis House to dom dla malarza

Talbot-Wallis House to dom stworzony dla malarza: do tworzenia, introspekcji i samotnego doświadczenia. Powstał w miejscowości Villard-de-Lans w regionie Owernia-Rodan-Alpy we Francji, a projekt stworzyło studio Garcés-de Seta-Bonet Arquitectes z Barcelony. Działka znajduje się na nachylonym terenie z rozsianymi po nim drzewami, których najwięcej jest od strony północnej.

Życzenia właściciela sprawiły, że architekci zaprojektowali budynek zwarty, z jednolitym wyglądem zewnętrznym, aby w dyskretny sposób stworzyć poczucie zaznajomienia z naturalnym otoczeniem, nie wyciągając architektury na pierwszy plan. Wnętrze to betonowa jaskinia, która jednak została ocieplona poprzez wykończenia jednorodnym tynkiem lub naturalna sklejką. Poszczególne pomieszczenia płynnie się ze sobą łączą, będąc bezpośrednim rezultatem koncepcji konstrukcji monolitycznej i poszukiwania surowych, prostych przestrzeni, które służą pracy artystycznej, prowadzonej we wnętrzach.

Dom artysty przylega do niewielkiego studia o wymiarach 12 m x 13,5 m, w którym dominuje maksymalna prostota i pustka. To warsztat, w którym powstają nowe obrazy i rzeźby, a także miejsce do magazynowania gotowych prac. Studio podporządkowane jest pracy artystycznej, więc nie ma widoków na otoczenie, ale ma doskonałe światło, które wpada przede wszystkim z dużego świetlika znajdującego się w miejscu styku czterech spadzistych dachów. To przestrzeń wysoka na 5 metrów i pomimo prostoty wcale nie jest nudna, ponieważ w dużym stopniu definiują ją nieregularne linie dachu.

Schody przesunięto na bok, aby nie dzielić przestrzeni studia i prowadzą na niższy poziom o mniejszej wysokości 3,5 m. Przestrzeń znajdująca się z tyłu przeznaczona jest do przechowywania prac. Pomieszczenie z przodu to warsztat artystyczny, który otwiera się na pełną wysokości oraz zewnętrzny taras roboczy z widokiem na gęstą zieleń.

System konstrukcyjny projektu był zgodny z wymaganiami dotyczącymi ostatecznego wyglądu budynku. Nad podwieszaną podłogą, która oddziela przestrzeń wewnętrzną od bezpośredniego kontaktu z gruntem, powstały cztery ekrany żelbetowe, które zamykają przestrzeń wewnętrzną. Do izolacji termicznej i hydroizolacji wybrano niekonwencjonalne rozwiązanie i cały system ocieplenia zainstalowano na zewnątrz, aby zapewnić oczekiwane wykończenie wnętrz. Aby uzyskać pożądany efekt ciągłości pomiędzy ścianami zewnętrznymi i dachem dwuspadowym, architekci wybrali produkty firmy Weber. Zapewniaj one spojenie warstwy zaprawy termoizolacyjnej i dźwiękochłonnej. Nad warstwą termiczną umieszczono specjalną wodoodporną siatkę, która zapewnia właściwe odprowadzanie wody z czterech skośnych dachów.

Lokalizacja: Villard-de-Lans, Francja
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne