The BARN House

Ta rezydencja została zaprojektowana jako wiejski dom na weekendowe ucieczki od zgiełku miasta. Budynek stoi na przedmieściach miasta Brisbane w Australii, a projekt opracowali architekci z firmy  Paul Uhlmann Architects.

Właściciele tego domu to zabiegana para z dziećmi mieszkająca na stałe w centrum miasta, ale marząca o weekendowych wyjazdach na wieś. Ten projekt miał zrealizować ich marzenie.

Wytyczony podjazd wije się przez nieruchomość, prowadząc w towarzystwie drzew do samego budynku. Inspiracją dla domu była „STODOŁA”, a zamysł został wyrażony zarówno w jego formie zewnętrznej, jak i w przestrzeniach wewnętrznych. Chodziło bowiem o to, by rodzina całkowicie mogła zmienić środowisko, przy okazji ciesząc się towarzystwem swoich koni. 

nowoczesna STODOŁA ma powierzchnię 412 m², a jej parter całkowicie otwiera się na ciągnący się wokół trawnik oraz rosnące w pobliżu drzewa. Otwarty plan parteru umożliwia wentylację krzyżową wnętrza, pozwalając też domownikom, zwłaszcza tym najmłodszym, wychodzić na zewnątrz i wracać do środka kiedy tylko mają na to ochotę. Wysokie sufity oraz okna wykończone są pięknym, odsłoniętym drewnem, które tworzy tu klasyczne ramy dla ciągnących się za oknem widoków na padok i całą nieruchomość.

Na drugim poziomie domu urządzono sypialnie, które mają specjalne świetliki do oglądania gwiazd nocą i chmur sunących po niebie w ciągu dnia. Spora liczba łóżek piętrowych przygotowana jest na przyjęcie małych gości, więc dzieci mogą przyjeżdżać na weekendy ze swymi przyjaciółmi. W tym czasie dorośli mają wystarczająco dużo miejsca na parterze, by tam wspólnie z wszystkimi spędzać wolny czas.

Projekt wiejskiej rezydencji, wykończonej od wewnątrz i od zewnątrz twardym, australijskim drewnem, które wizualnie pasuje do dachu obłożonego stalową blachą zincalume, tworzy silną, pojedynczą formę, która przypomina dużą, wiejską szopę doskonale osadzoną w swoim otoczeniu.

Lokalizacja: Australia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne