Nowoczesna stodoła

The Black Shed, czyli Czarna Szopa, stoi na szkockiej wyspie Skye.
Ten niewielki domek zastąpił zniszczoną szopę, która służyła dotychczas jako miejsce do przechowywania różnych rzeczy potrzebnych na niewielkiej farmie. Architekci z biura Rural Design Architects zaprojektowali więc nowy domek, który pasuje do pozostałych, niewielkich zabudowań znajdujących się w całym gospodarstwie.

Podstawowa konstrukcja domku nie mogła być prostsza – niski, dwuspadowy dach osłania prostokątny budynek, w którym usunięto jeden róg, tworząc tam zadaszone wejście. Ściany obite są z zewnątrz barwionym na czarno świerkiem, a naturalny kolor drewna pozostawiono jedynie w części wejściowej.

Prosty, niewyszukany wygląd to także cecha charakterystyczna wnętrza domku. Podłoga jest z polerowanego betonu, a na ścianach widoczne są elementy konstrukcji i montowane na wierzchu skrzynki elektryczne. Na powierzchni o75 m2 znalazło się miejsce na osobną łazienkę i sypialnię oraz hall wejściowy. Główna część wnętrza ma kształt litery „L”, a otwartą przestrzeń można podzielić grubymi zasłonami, jeśli mieszkańcy będą potrzebowali nieco prywatności.

Duże okna zapewniają niezwykłe widoki na pasterski krajobraz oraz wciąż zmieniające się niebo. W chłodne dni wnętrze można ogrzać dzięki podgrzewanej podłodze i dorzucając drewno do niewielkiego pieca.

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook

Architekt i zdjęcia: Rural Design Architects



Tekst: nowoczesna STODOŁA







 
więcej

komentarze

Grzegorz Rys:
Idealny dla mojej rodziny ⬆....odpowiedni metaz I wystroj...
Dorota Wojciechowska:
Moglabym zamieszkac od razu!
Bogusław Człapiński:
Idealnie
Piotr Ambroziak:
Co stodoła to piękniejsza :-)
zobacz ten wpis na FB

komentarze

Grzegorz Rys:
Idealny dla mojej rodziny ⬆....odpowiedni metaz I wystroj...
Dorota Wojciechowska:
Moglabym zamieszkac od razu!
Bogusław Człapiński:
Idealnie
Piotr Ambroziak:
Co stodoła to piękniejsza :-)
zobacz ten wpis na FB